Instellingen

Utrechtse bibliotheek bestaat 125 jaar

UTRECHT - De Openbare Bibliotheek in Utrecht is jarig. De bieb vierde dat vandaag met een flinke taart en 125 boeketten voor geselecteerde leden van de bibliotheek. De Utrechtse bieb is met 125 jaar de oudste Openbare Bibliotheek van Nederland.
In het trappenhuis van de Centrale Bibliotheek hangt nu het portret van Hendrik Adriaan van Beuningen, een man met indrukwekkende bakkebaarden. Met het fortuin dat hij met de Utrechtse Steenkolenhandelsvereniging vergaarde, deed hij ook aan goede werken. Eén daarvan was de oprichting en medefinanciering in 1892 van de eerste openbare Bibliotheek in Nederland: de Openbare Leeszaal aan de Loeff Berchmakerstraat.

SPRINGLEVEND

"Het is een oude dame, maar nog steeds springlevend", zegt Isabella Arons van de bibliotheek. "Het is wel eens zwaar weer geweest, maar het is ook zo dat bibliotheken zich steeds weer opnieuw uitvinden en dat we helemaal weer van deze tijd zijn. Met nieuwe middelen, met heel veel activiteiten, met dingen die mensen van deze tijd nodig hebben om zich te redden in deze maatschappij."

VIES

In de eerste jaren mochten alleen mannen in de bibliotheek komen. Ze mochten absoluut niet zelf aan de materialen komen en de boeken mee naar huis nemen was helemaal ten strengste verboden. Als je dat deed werd je uitgesloten van lidmaatschap. Pas in 1909 mochten de boeken ook echt mee naar huis; één boek per klant, per keer. De eerste jaren daarna was er nog een speciale ontsmettingsruimte in de bibliotheek, zegt Arons. "Ze vonden het toch een beetje eng, al die vieze handen aan de boeken."
In 1912 werd een nieuw gebouw betrokken aan de Voetiusstraat, dat speciaal voor Bibliotheekgebruik ontworpen was. Boven de deur van huisnummer 2 in die straat staat nog steeds te lezen: "openbare leeszaal". Vanaf 1975 zit de bieb op de Stadhuisbrug. De bibliotheek wil in de loop van 2019 verhuizen naar het voormalige postkantoor aan de Neude.

VERHEFFEN

Wat volgens Isabella Arons in al die 125 jaar hetzelfde is gebleven, is het oorspronkelijke idee van de bieb om mensen van goeie informatie te voorzien en om te zorgen dat ze zich kunnen redden in de maatschappij. "Vroeger heette dat zich verheffen, tegenwoordig spreken we van een leven lang leren. Daar helpt de bibliotheek bij."

BOEKETTEN

Om de verjaardag extra luister bij te zetten was er vanochtend uiteraard een flinke taart én 125 boeketten die werden bezorgd bij klanten die waren uitgekozen door alle 125 medewerkers van de bibliotheek. Ze kregen bij het bloemetje een handgeschreven kaart van hun medewerker.

Er stonden vanochtend 125 boeketten klaar om uitgedeeld te worden
Verslaggever Robert Jan Booij hielp met de bezorging van de bloemen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.