Instellingen

Flipperfanaten vieren jubilieum: "Of Zalm komt? Je weet het nooit, soms komt hij als verrassing"

Gerrit Zalm bij de opening van het Flipperkastmuseum in Rotterdam in 2015. De oud-minister is erelid van de Nederlandse Flipper Vereniging in Veenendaal.
Gerrit Zalm bij de opening van het Flipperkastmuseum in Rotterdam in 2015. De oud-minister is erelid van de Nederlandse Flipper Vereniging in Veenendaal. © ANP
VEENENDAAL - Of hij een favoriete flipperkast heeft? "The Big Lebowski is heel bijzonder", antwoordt kenner Jim Jansen na enig nadenken. "Die is gemaakt door een Nederlandse firma. De nieuwe Star Wars-kast is trouwens ook heel mooi. Maar het is eigenlijk alsof je me vraagt wie mijn leukste kind is."
Belangrijk is dat een flipperkast een goede flow heeft, weet Jansen. "De bal moet er lekker hard doorheen gaan. Ook moet er een uitdaging in de kast zitten en humor. Met animaties bijvoorbeeld. Het gaat niet alleen om de punten, er moet ook wat te lachen zijn."

NAAR EINDHOVEN

Jansen is als woordvoerder verbonden aan de
in Veenendaal. Met 1300 leden is dit de grootste flipperclub ter wereld. Jansen gaat een druk weekend tegemoet. Zaterdag en zondag wordt het 25-jarig bestaan van de club gevierd, maar het thuishonk in Veenendaal is daarvoor veel te klein. Er komen namelijk zo'n zes- tot achthonderd fans op af. De vereniging verkast daarom naar het Evoluon in Eindhoven en 350 flipperkasten verhuizen mee.
Jansen is niet bang dat ze kapotgaan tijdens het transport. "Het gaat vrijwel altijd goed, maar het is weleens gebeurd. De kasten hebben een glasplat en veel lampjes. Maar de verhuizers zijn ervaren en gaan er heel zorgzaam mee om. Mocht er toch iets zijn dan wordt dat ter plaatse verholpen."

ZALM

De viering van het 25-jarig jubileum begint dus zaterdag op de
. Of erelid en flipperfanaat Gerrit Zalm ook komt? "Dat is een goede vraag. Ik denk het niet, maar je weet het nooit bij hem. Hij komt soms als verrassing langs", vertelt Jansen. "Hij heeft natuurlijk net de regering gevormd en wellicht heeft hij even tijd om te flipperen."

Interview met Jim Jansen van de Nederlandse Flipper Vereniging

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.