OM wil dat Utrechtse witwasser 760.000 euro betaalt

UTRECHT - Een 39-jarige Utrechter, die eerder al veroordeeld werd voor witwassen, moet - als het aan het Openbaar Ministerie ligt - 760.000 euro terugbetalen aan de staat.
Vooruitlopend op de beslissing van de rechtbank heeft het Openbaar Ministerie al eerder beslag gelegd op vastgoed, bedrijfsinboedel en een duur horloge van de verdachte om zo de vordering al deels te veilig te stellen.

LUXE VAKANTIES

De rechtbank oordeelde in oktober 2016 dat de man uit Utrecht zijn luxegoederen, zoals luxe vakanties, snelle auto's, dure horloges en vastgoed in het buitenland nooit betaald kon hebben met zijn beperkte legale inkomen. Daarom kreeg hij een celstraf van twee jaar voor witwassen.
Vandaag vroeg het Openbaar Ministerie aan de rechtbank om de veroordeelde man te verplichten een bedrag van ruim 760.000 euro aan illegaal verkregen inkomen te betalen aan de staat.

BEPERKTE LEGALE INKOMSTEN

Dat bedrag is gebaseerd op een uitgebreid onderzoek van het OM. Hierbij is gekeken naar de uitgaven die de man heeft gedaan tussen 2006 en 2013. Deze uitgaven hebben betrekking op onder meer vakanties, auto's, een luxe appartement in Marrakesh, een huis in Tanger en contante stortingen op een buitenlandse bankrekening. Daar tegenover staan slechts beperkte legale inkomsten.
Volgens het OM heeft de man voor het verschil van 760.000 euro geen aannemelijke verklaring kunnen geven. Daarom moet hij van de officier van justitie dit bedrag betalen.
De rechtbank doet op 17 januari uitspraak.