Instellingen

'Het kan jaren duren voordat legale wietteelt een feit is'

© ANP
UTRECHT - Utrecht heeft vanmorgen met 24 andere gemeenten gesproken over legale wietteelt. Het kan een aantal jaren duren voordat het eenmaal zo ver is.
De gemeenten, waaronder Utrecht en Woerden, willen verschillende scenario's onderzoeken. Gekeken wordt naar wat de beste overkoepelende manier van aanpak is die uiteindelijk bij alle gemeenten aansluit.
Gemeenten mogen daar nu dus mee expirimenteren. Coffeeshops krijgen dan wiet en hash van telers die onder toezicht staan van de overheid. Zo'n tien gemeenten mogen meedoen. Of Utrecht gaat meedoen, is nog onduidelijk

JAREN

Voordat de legale wietteelt een feit is, zijn we waarschijnlijk jaren verder. "We willen onderzoekers vragen hoe lang ze de tijd nodig hebben om goede antwoorden te kunnen geven, op basis van onderzoek. Het kan best dat er meerdere jaren nodig zijn om alle scenario's te testen", aldus D66-wethouder Victor Everhardt.
Het kabinet wil dat 10 gemeenten gaan experimenteren om zelf hennep te kweken. Daarmee hoopt de politiek wietteelt uit het criminele circuit te halen. Bovendien zou het beter zijn voor de gezondheid van de gebruiker. Everhardt: "Nu zie je dat veel criminele organisaties zich daar ook mee bezig houden. Dan zie je op zolderkamertjes illegale aftap van energie, brandgevaar, maar ook zware criminaliteit."

REGEERAKKOORD

Eerder werd een motie van D66 in Utrecht voor een wietexperiment in Utrecht is aangenomen, nadat het landelijke regeerakkoord werd gepresenteerd waarin staat dat gemeenten zich mogen aanmelden om mee te doen met deze proef.
De motie kon rekenen op een brede steun in de Utrechtse gemeenteraad. Naast D66 tekenden ook GroenLinks, Student & Starter, Partij van de Arbeid, Partij voor de Dieren en de SP voor de motie. Daarnaast stemde ook de VVD voor.
Volgens D66-lijsstrekker Klaas Verschuure is het gedoogbeleid al geruime tijd achterhaald en is legale teelt goed voor de "volksgezondheid, veiligheid en bestrijding van criminaliteit".
De Vereniging van Gemeenten wil begin december met de betrokken ministers overleggen. Daarna kan het onderzoek beginnen. Voordat er geregulierde wietverkoop is, zijn we waarschijnlijk een aantal jaar verder.

Wethouder Everhardt over het plan voor legale wietteelt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.