Utrecht onderzoekt invloed AlFitrah op moslimgemeenschap

UTRECHT - De gemeente gaat onderzoeken hoe groot de invloed van de AlFitrah moskee op de moslimgemeenschap in Utrecht is. Dat laat burgemeester Van Zanen weten in een brief aan de raad.
Zo wordt onder meer gekeken in welke behoeften de moskee voorziet, zowel voor ouders als jongeren. Ook wordt er gekeken hoe voormalige leerlingen van AlFitrah nu in de maatschappij staan en welke belemmeringen zij mogelijk hebben ervaren.
Het Verwey Jonker Instituut gaat het onderzoek uitvoeren. Voordat het instituut is ingeschakeld, heeft de gemeente overleg gehad met het ministerie van Sociale Zaken en de Taskforce Utrecht. Het is onduidelijk wanneer het klaar is.
Het CDA in Utrecht is blij dat er actie wordt ondernomen. "Het is ook een heel belangrijk onderzoek omdat het gaat om kinderen uit Utrecht, die een groot deel van hun tijd bij AlFitrah doorbrengen. Wij hebben vermoedens dat ze daar ook leren dat ze eigenlijk niet in de samenleving moeten staan. Dat is heel schadelijk en heeft mogelijk enge gevolgen", aldus raadslid Marloes Metaal-Froon.
AlFitrah ligt al jaren onder vuur, omdat het moskeeonderwijs vooral gericht is op de eigen, islamitische identiteit. Kinderen van de Koranschool zouden er van de Nederlandse samenleving afgekeerd raken.
De laatste maanden is het bestuur van de moskee vooral in het nieuws geweest vanwege de verkoop van de moskee. Met name de financiering veroorzaakte ophef omdat er vragen waren over hoe de verkoop tot stand was gekomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.