In beeld: splinternieuwe brandweerwagens in de provincie Utrecht

UTRECHT/LAGE VUURSCHE - De Veiligheidsregio Utrecht (VR) investeert, zoals eerder bekend werd, fors in nieuw brandweermaterieel. Er komen 67 tot 105 nieuwe voertuigen bij. Voor Nederland is het volgens de VRU de grootste aanbesteding ooit op dit gebied. Vanmorgen werd een demonstratiefilm gemaakt met een van de wagens.
Er worden drie voertuigtypen aangeschaft: een basis tankautospuit, een compacte tankautospuit (met minder water en slangen) en een specifiek voertuig van het merk Unimog voor de bossen.

BOSSEN

Vanmorgen maakte de Veiligheidsregio Utrecht met het nieuwe bosbrandweervoertuig een demonstratiefilm in Lage Vuursche. Van deze Unimogs van Mercedes worden twintig exemplaren besteld, liet een brandweerman ter plaatse weten.
"De bossen worden op een andere wijze beheerd. Steeds vaker blijft dood hout liggen in het bos en er wordt minder gesnoeid om paden vrij te houden. Dit vraagt om een speciaal bosbrandvoertuig", aldus de VRU.

KUNSSTOF

De nieuwe tankautospuiten zijn eveneens van Mercedes. Daarvan zouden zo'n vijftig stuks worden besteld. De VRU stelt dat het nieuwe materieel te maken heeft met het toenemende gebruik van kunststof in huizen. "Dit leidt tot branden die zich zeer snel kunnen ontwikkelen en een gevaarlijke situatie voor onze brandweerlieden bij binnentreden. Daarom worden de nieuwe voertuigen voorzien van andere slangen en straalpijpen die meer water opbrengen, waardoor onze mensen veiliger kunnen werken."

ACCU

De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, ziet ook de VRU. "Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van accu's die steeds lichter worden en toch langer mee gaan. Dit maakt het voor ons mogelijk redgereedschap aan te schaffen op accu. Dit levert veel meer bewegingsvrijheid en minder geluidshinder op voor onze brandweerlieden."

VERKEER

Ook het verkeer speelt mee. "Rotondes en drempels zijn overal in de provincie Utrecht te vinden, evenals een aantal fraaie oude binnensteden. Dit vraagt om een klein, licht en wendbaar voertuig om op zoveel mogelijk plekken te kunnen komen."
Elke brandweerpost heeft volgens de VRU een afgevaardigde mogen leveren om mee te denken en te testen binnen het project.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.