"Steeds meer ouderen slachtoffer van financieel misbruik"

UTRECHT - Steeds meer ouderen worden het slachtoffer van financieel misbruik. Dat blijft uit cijfers van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Om dat probleem te tackelen, wordt vandaag daarom in Utrecht een informatiemiddag georganiseerd voor vrijwilligers. Zij leren daar hoe ze de signalen van financieel misbruik kunnen herkennen.
"In 85 procent van de gevallen gaat het om een familielid dat verantwoordelijk is voor het misbruik, bijvoorbeeld een mantelzorger die voor een oudere zorgt", vertelt Manon Vanderkaa van seniorenorganisatie KBO-PCOB.
Soms gaat het van kwaad tot erger. "Iemand doet bijvoorbeeld boodschappen en neemt ook wat voor zichzelf mee. Op een gegeven moment wordt de pinpas standaard ook voor de eigen boodschappen gebruikt. Of er wordt door iemand druk uitgeoefend op hoe de erfenis wordt verdeeld."

AFHANKELIJK

Volgens Vanderkaa zijn slachtoffers vaak afhankelijk van anderen. "Ze wonen bijvoorbeeld alleen en kunnen niet met internet overweg, waardoor ze afhankelijk zijn van anderen. Tachtig procent van de slachtoffers is vrouw."
KBO-PCOB hoopt dat het taboe op financieel misbruik verdwijnt. "Veel mensen schamen zich die het meemaken. Wij lichten daarom onze vrijwilligers voor om de problemen te signaleren. Zij komen bij de mensen thuis om hen helpen bij het invullen van bijvoorbeeld de belastingformulieren. Daardoor kunnen ze de signalen dus herkennen."
Wie slachtoffer wordt van financieel misbruik, kan contact opnemen met Veilig Thuis. "Dat is een instantie die telefonisch kan helpen. Het is volledig vertrouwd en de medewerkers bieden een luisterend oor", besluit Vanderkaa.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.