Turken betogen tegen PKK in Utrecht

UTRECHT - In de binnenstad van Utrecht is een Turkse protestmars tegen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK aan de gang. Er lopen ongeveer 1500 Turken mee. Tot nu toe verloopt de betoging rustig.
Voorafgaand aan de mars reed volgens ooggetuigen een stoet met tientallen auto's met Turkse vlaggen door de stad. Er zouden ook vlaggen van de ultra-nationalistische beweging Grijze Wolven zijn gebruikt. De Utrechtse politie zegt extra alert te zijn, maar verwacht geen problemen.
Organisator is de Turks/Nederlandse Studentenassociatie Erkin. Aanleiding voor de protestmars is de strijd tussen de Turkse regering en de Koerdische PKK, die opnieuw is opgelaaid. De organisatie heeft bezworen dat de betoging niet gericht is tegen Koerden en Armenen, maar tegen het geweld van de PKK.
Daarbij zouden volgens Erkin de laatste weken al meer dan 40 doden zijn gevallen in Turkije. In Brussel zijn protestacties van Turkse nationalisten uitgelopen op rellen. Ook in Luik en Antwerpen betoogden Turken tegen de PKK. In de stad Genk is volgens Belgische media een illegale betoging op handen.
.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.