Instellingen

Stoelendans bij D66 Amersfoort

AMERSFOORT - Het lijkt erop dat de D66 in Amersfoort een flinke metamorfose krijgt. Uit de voorlopige kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart blijkt dat zes van de negen zittende raadsleden waarschijnlijk niet terugkeren in de volgende raadsperiode.
Voor de een is dat een vrijwillige keuze, de ander moet gedwongen genoegen nemen met een praktisch onverkiesbare plek. Dat zorgt binnen de partij voor teleurstelling.

HAPPE

D66-raadslid Jacques Happe vindt zichzelf op de kieslijst terug op plek dertien. Daar heeft hij zelf niet om gevraagd. "Ik vind het een erg jammer resultaat. Als je de prachtige functie van volksvertegenwoordiger mag uitoefenen en je weet wat je goed doet én resultaat boekt, zet je jezelf niet zo laag." Op de vraag waarom hij zo laag op de lijst staat, wil Happe geen antwoord geven, daarvoor verwijst hij naar partijvoorzitter Martin Fröberg.
Naast Happe is mede-raadslid Noëlle Sanders ook op een relatief lage plek op de D66-lijst gezet. Zij staat één plek onder Happe: plek twaalf.

INGEWIKKELD PROCES

Fröberg laat aan RTV Utrecht weten dat het samenstellen van een voorlopige kieslijst een ingewikkeld proces is. "Bij nieuwe verkiezingen moet je kijken wat er nodig is voor de toekomst. Dan moet je keuzes maken. Daarbij kijk je naar expertise, leeftijden en in welke wijken van Amersfoort de kandidaten wonen", aldus Fröberg.
Volgens hem is het niet zo dat Happe en Sanders de afgelopen vier jaar hebben teleurgesteld. "Happe heeft het dossier zorg op een geweldige manier onder zich gehad en Sanders is op een goede manier bezig geweest met de woningbouw in de gemeente. Het is dus veel te kort door de bocht om te zeggen dat zij niet hebben gefunctioneerd." Fröberg zegt wel dat het altijd goed is dat er nieuwe mensen instromen en een kans krijgen.
Happe benadrukt nog wel dat de lijst nog niet definitief is. De 350 leden van de partij mogen nu over de lijst beslissen. "Zij hebben nu twee weken de tijd om te stemmen. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij dat weloverwogen zullen doen."

VRIJWILLIG

Andere zittende raadsleden van D66 kiezen er vrijwillig voor om op een onverkiesbare plek te staan, of om zelfs helemaal van de lijst te verdwijnen. Zo staat fractievoorzitter Bart Huijdts op de 26e plek. Ook heeft hij aangegeven dat hij onverkiesbaar is.
"Ik heb een afweging tussen mijn werk en de politiek moeten maken. Naast gemeenteraadslid ben ik ook directeur van de Hogeschool voor de Kunsten. Dat zijn twee heel zware functies. Ik heb het ook thuis goed overlegd. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om me niet op een verkiesbare plaats te laten zetten." Huijdts geeft aan dat hij de partij ook de komende jaren 'gewoon blijft steunen'.

ONVERKIESBARE PLEK

Naast Huijdts staat ook raadslid Wytse Dassen bij de komende verkiezingen op een onverkiesbare plek (28). Raadsleden Gerard Smakman en Lonneke Sondorp staan helemaal niet meer op de lijst.
Op plek achttien van de voorlopige kieslijst van D66 Amersfoort staat een opvallende 'nieuwkomer': Raphaël Smit. Smit zat eerder al voor de PvdA, Leefbaar Amersfoort, Jouw Amersfoort, BPA en de Groep van Vliet in de Amersfoortse gemeenteraad.
Verder valt op dat op de lijst met 31 namen slechts zes vrouwen staan. Een van hen is wethouder Bertien Houwing; zij staat erop als lijstduwer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.