Vianen naar Hoge Raad wegens claim Niemans Beton

VIANEN - De rechtszaak tussen de gemeente Vianen en Niemans Beton gaat nog eens jaren extra duren. Vianen stapt naar de Hoge Raad. De gemeente hoopt daarmee dat een tussenvonnis van het Gerechtshof in Den Haag wordt vernietigd.
De ruzie duurt al 41 jaar en wordt al 38 jaar voor de rechter uitgevochten. Daarmee is het, voor zover bekend, de langstlopende rechtszaak in Nederland.

RUZIE

Het conflict draait om een stukje grond op industrieterrein De Haagen in Vianen. Niemans Beton wilde graag uitbreiden om een nieuw soort betonpaal op de markt te brengen. Daartoe werd er grond geruild, maar de gemeente kwam haar verplichtingen niet na, de grond werd veel te laat geleverd.
Tijdens de eerste jaren van de ruzie werd de vraag uitgevochten of Niemans daardoor schade had geleden. Toen dat eenmaal vaststond, moest het bedrag van de schade worden vastgesteld. De ruzie daarover loopt nu al tientallen jaren.

SCHIKKING

Vorige maand probeerde het Gerechtshof in Den Haag de partijen bij elkaar te krijgen en vroeg ze te onderhandelen over een schikking. Dit lukte niet, de gemeente bood 10 miljoen euro, Niemans wilde niet verder zakken dan 52 miljoen euro.
Tijdens die zitting kondigde Vianen al aan dat ze een gang naar de Hoge Raad overwoog. Daar ergerde het Hof zich zichtbaar aan. In de rechtzaal zei de rechter meerdere malen dat hij een spoedige oplossing van de zaak belangrijk vindt.
Een cassatie bij de Hoge Raad vertraagt de zaak opnieuw voor jaren. De advocaten van Niemans reageerden op de aankondiging van Vianen door een alternatief voor te stellen. Niemans zou graag willen dat de cassatie wordt uitgesteld tot na de uitspraak van het Gerechtshof. Aan dat verzoek heeft Vianen dus niet willen voldoen.

TUSSENVONNIS

Vianen is het niet eens met een tussenvonnis van het Gerechtshof. Drie deskundigen bogen zich over de hoogte van de schadevergoeding, zij kwamen uit op een bedrag van 1,5 miljoen euro.
Het Hof was het niet eens met een onderdeel van die berekening en haalde die er uit. Als gevolg daarvan zou de totale schadesom inclusief rente uit kunnen komen op een bedrag rond de 35 miljoen euro. Niemans claimt daarnaast nog kosten die ze de afgelopen 41 jaar gemaakt heeft rond de rechtszaken.

SNELLE OPLOSSING

Hoewel de cassatie de zaak jaren vertraagt, beweert wethouder Wijnmaalen juist het tegenovergestelde. "De gemeente Vianen wil dat de zaak spoedig tot een eind komt. Dit is niet alleen in het belang van de gemeente Vianen, maar ook in het belang van onze fusiepartners Leerdam en Zederik. We hebben dan ook nog steeds de nadrukkelijke wens om tot een schikking te komen. Maar niet tegen elke prijs."
Volgens Wijnmaalen is het de plicht van de gemeente om zorgvuldig om te gaan met gemeenschapsgeld. "Nu de gemeente Vianen en Niemand Beton er minnelijk niet zijn uitgekomen, is de stap naar de Hoge Raad niet meer dan logisch, zodat we kunnen laten toetsen of het Hof het wel goed heeft gedaan."
De wethouder: "Wij menen namelijk dat het hof ten onrechte een element uit de schadeberekingsmethode heeft geschrapt. Nogmaals: we willen dit graag snel opgelost zien, maar enkel voor een reëel en redelijk bedrag."
Het is niet de eerste keer dat de hulp van de Hoge Raad in deze zaak wordt ingeroepen. Het is nog onduidelijk wanneer de Hoge Raad zich over het tussenvonnis gaat buigen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.