Zaak Zuzu opnieuw onder de aandacht bij IND

AMERSFOORT - De Immigratie- en Naturalisatiedienst kijkt op verzoek van staatssecretaris Mark Harbers van Justitie opnieuw naar de zaak van Zuzu. Het 5-jarige Amersfoortse jongetje met het syndroom van Down dreigt met zijn moeder en grote broer uitgezet te worden naar Irak.
Het Syrische jongetje verblijft op dit moment in het asielzoekerscentrum in Amersfoort. Drie weken geleden vroeg burgemeester Bolsius van die stad de staatssecretaris een uitzondering te maken voor het gezin. Hij vroeg hem daarvoor gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid.

FAMILIE

Het gezin maakt het goed, maar de onzekerheid trekt een wissel op moeder Khansaa. "Ik zweef tussen hoop en vrees. Iedere dag heb ik contact ik met mijn 14-jarige dochter en man in Damascus en ben ik bang voor de oorlog. Gelukkig gaat Zuzu hier zes dagen per week naar het medisch kinderdagcentrum en dat doet hem goed."
Gerben Dijkman, advocaat van het gezin, bevestigt dat er opnieuw naar de zaak gekeken wordt. "Voor asielzoekers in een dergelijke situatie is het altijd zeer stressvol. Mogelijkheden om de procedure nu te versnellen zijn er eigenlijk niet, dus voor nu blijft het afwachten."

PETITIE

Ruim een maand geleden begonnen vrienden van de familie de petitie 'Zuzu moet blijven' om aandacht te vragen voor de zaak. Inmiddels zijn er bijna 20.000
binnen.