Bejaarde Jansje (86) mag stage lopen bij de NS

AMERSFOORT - Een glimlach van oor tot oor. De 86-jarige Jansje Smith-Van de Graaf uit Amersfoort kan haar geluk niet op. Donderdag mocht ze een dag stage lopen bij de NS op station Amersfoort Centraal.
"Ik heb een hele leuke dag gehad, allemaal ook hele vriendelijke mensen", aldus de bejaarde stagiaire vlak na haar dienst.

MAN

De man van Jansje werkte bijna dertig jaar bij de Nederlandse Spoorwegen. Eerst als junior-machinist en op het laatst als technisch tekenaar. Hij overleed in 1979 en sinds die tijd is Jansje weduwe.
Toch heeft ze hele fijne herinneringen aan het spoor en reist ze zelf nog regelmatig met de trein, bijvoorbeeld naar Amsterdam of naar Scheveningen.

FLIRTEN

De kwieke Jansje valt in haar NS-tenue nauwelijks op als ze op het perron loopt. "Mensen zeggen vaak dat ik er niet zo oud uit zie en ik loop zelfs nog wel eens modeshows", aldus de 86-jarige.
Een, eveneens wat oudere reiziger, probeert nog even te flirten met Jansje op het perron. "Je ziet er chique uit", zegt de man. "Vindt u? Moet je nagaan he", antwoordt Jansje.

STAGE

De NS krijgt regelmatig stageverzoeken. "Bijvoorbeeld om een dagje voorin de trein mee te lopen, maar dat mag vanwege veiligheidsmaatregelen niet meer", legt een woordvoerder uit. "Maar dit is natuurlijk wel heel erg leuk."
Ook stagebegeleider Evert vindt het de moeite waard: "Ik denk dat het voor haar een hele bijzondere ervaring is aangezien haar man 27 jaar bij de NS gewerkt heeft."

KLETSEN

De stagiaire lijkt haar beroep te zijn misgelopen want het werk lijkt geknipt voor haar: "Ik ging zelf altijd al heel veel met de trein en ik ging heel veel met mensen om. Een praatje maken vind ik erg leuk."
Na haar stagedag kreeg ze nog een bos bloemen als aandenken aan deze dag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.