Instellingen

Dag van de Mantelzorg: "Je kan niet altijd mee in het snelle leven"

© RTV Utrecht
DE BILT - Eén op de drie volwassen Nederlanders staat vandaag in het zonnetje: het is Dag van de Mantelzorg.
Een groep mantelzorgers die vaak vergeten wordt is ouders die zorgen voor kinderen met een handicap, bijvoorbeeld lichamelijke of verstandelijke beperkingen of een ziekte. De zorg voor deze kinderen is een stuk intensiever dan de gemiddelde ouderlijke zorg.

BENTE

Monique Smitsmans is moeder van Bente, die negen jaar oud is, maar nu pas leert lezen. "Eigenlijk besef je in het begin niet zo dat je een zorgintensief kind hebt, omdat je gewoon de dingen doet die moeten gebeuren. Je wordt door artsen doorverwezen en dat hobbel je braaf na. Het kwartje valt pas na een jaar of twee, drie."
Bente heeft veel behoefte aan regelmaat. Haar hele dag wordt nauwkeurig gepland en ingedeeld op een pictogrammenbord. "Je kan niet altijd in het snelle leven van nu mee", aldus Monique. Een spontaan bezoek aan het zwembad zit er niet in, dat moet met Bente goed worden voorbereid.
Sinds kort gaat Bente naar de zorgboerderij. Dat geeft Monique en haar gezin wat ruimte. "De bedoeling is dat ze straks wat vaker naar die weekenden gaat. Dan hebben we misschien ook wat meer tijd om samen iets te ondernemen."

Monique is moeder én mantelzorger van de 9-jarige Bente

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.