Instellingen

Monumentenstatus voor Zuluhangar voormalige vliegbasis Soesterberg

© RTV Utrecht
SOESTERBERG/ZEIST - De Zuluhangar op de voormalige vliegbasis Soesterberg is door Zeist aangewezen als gemeentelijk monument. Daarmee is de sloop van de hal definitief van de baan.
Eerder adviseerde de monumentencommissie al om de hangar op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Defensie wilde de oude hal slopen om op dezelfde plek een nieuwe, grotere hal te bouwen.

ZULUHAL

Tijdens de Koude Oorlog stonden in de hal altijd twee straaljagers paraat om het luchtruim te verdedigen. Het was ook de plek waar in 1994 het commando van de basis door de Amerikanen aan Nederland werd overgedragen.
Historicus André Viersen van het Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis uit Utrecht, gespecialiseerd in militaire bouwwerken, bestempelde het gebouw eerder al als één van de iconen van de Koude Oorlog in Noord-West Europa.
"Als je een top 10 zou samenstellen van gebouwen met historische waarde wat betreft de Koude Oorlog, zou de Zuluhal heel hoog op dat lijstje staan", zei Viersen.

BEZWAARPERIODE

Formeel geldt na bekendmaking van het besluit nog een bezwaarperiode van zes weken. In die periode is het gebouw al wel beschermd volgens de monumentenregels.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.