Utrechts carnavalssymbool Trijn van Leemput was geen katholiek

UTRECHT - Het is de elfde van de elfde, traditioneel het begin van het carnavalseizoen. Tijdens dit katholieke feest wordt Utrecht omgedoopt tot Leemput, vernoemd naar een vrouw die streed tegen de Spanjaarden: Trijn van Leemput.
Trijn van Leemput woonde in een pand aan de Oudegracht, vlakbij de Weerdsluis. Ze heeft een eigen standbeeld aan het begin van de Oudegracht. Een keer per jaar hangen carnavalsvierders een krans om de schouders van Trijn. Ze was namelijk een echte verzetsheldin.
"Kasteel Vredenburg was een enorm kasteel om de Utrechters onder de duim te houden. Trijn heeft in mei 1577 als eerste de pikhouweel gepakt om dat kasteel af te breken", vertelt historicus René de Kam van de gemeente Utrecht.
De Utrechtse carnavalsfederatie loopt weg met Trijn van Leemput. "Ze is beschermvrouw geweest door het kasteel af te breken. Wat is er dan mooier dan dat zij de dochter is van een gigantische bierbrouwer? Dan is het mooiste om haar als beschermvrouw te nemen van carnaval", zegt voorzitter Hans Kock van CFU Leemput.
Maar er is iets geks: Trijn werd geboren als katholiek, maar bekeerde zich tot het protestantisme. "Katholieken verloren in Utrecht, dus wilde je een rol van betekenis spelen in de stad, dan moet je protestants zijn. Dat heeft Trijn goed ingeschat."
"Voor ons maakt dat niet uit. Het is één groot feest voor elke cultuur, het is een sociaal feest en iedereen is welkom", besluit Kock.

Utrechts carnavalssymbool Trijn van Leemput was geen katholiek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.