OM eist 1 jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor doden Romy

UTRECHT/ACHTERVELD - Het Openbaar Ministerie eist 1 jaar jeugddetentie en jeugd-tbs tegen de minderjarige Brian N., voor het doden van Romy uit Hoevelaken. Het 14-jarige meisje werd verkracht en daarna om het leven gebracht.
Het is de maximale straf die opgelegd kan worden aan een minderjarige verdachte. Een voorlichter van het OM laat weten dat de ouders van Romy "zeer geëmotioneerd" waren. Op de vraag of de verdachte spijt heeft betuigd, kan de woordvoerder geen antwoord geven, omdat het proces plaatsvond achter gesloten deuren.

JEUGD-TBS

De officiële term voor jeugd-tbs is een PIJ-maatregel (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen). De rechter kan besluiten om dit op te leggen, als hij van mening is dat begeleiding nodig is om herhaling te voorkomen. Deze maatregel wordt opgelegd voor drie jaar en kan telkens met maximaal twee jaar worden verlengd.
Het maximaal aantal jaren dat jeugd-tbs uiteindelijk opgelegd kan worden is zeven jaar. Deze maatregel kan daarna worden omgezet in tbs met dwangverpleging als daar gronden voor zijn.

ROMY

Het lichaam van Romy werd op 2 juni gevonden in een sloot in Achterveld, nadat zij niet was teruggekeerd uit school. Twee dagen later werd de 14-jarige verdachte opgepakt. Hij gaf toe haar seksueel te hebben misbruikt en haar daarna te hebben omgebracht.
De puber uit Lunteren heeft Romy verkracht en daarna gewurgd, zo liet het OM weten. Hij had zijn daden al eerder tegenover de politie bekend. Volgens de aanklagers heeft de jongen het meisje gedood, omdat hij probeerde te voorkomen dat hij zou worden gepakt. Hij heeft haar ook in het water gegooid, haar telefoongegevens gewist en geprobeerd om een alibi te regelen.

GETUIGENVERKLARINGEN

Volgens het OM wees alles al snel in zijn richting. Op basis van camerabeelden, bloedsporen en getuigenverklaringen kwam de 14-jarige verdachte in beeld. Ook het laatste appbericht van Romy aan haar vrienden waarin ze aangaf dat de verdachte met haar mee wilde fietsen en dat zij hem echt eng vond, wees in zijn richting.
De verdachte en Romy kenden elkaar van school in het Gelderse De Glind, dat tussen Leusden en Barneveld ligt.
Volgens het OM is de jonge verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. Uit onderzoek zou "een complexe problematiek" naar voren zijn gekomen. Vanwege de ernst van de feiten vindt de officier van justitie het toch passend om de maximaal op te leggen straf te eisen.

SAVANNAH

De verdwijning van het meisje zorgde voor veel ophef, met name omdat tegelijkertijd ook de 14-jarige Savannah uit Bunschoten verdween. Haar lichaam werd enkele dagen later gevonden in het water bij een industrieterrein in Bunschoten. Een 16-jarige jongen uit Den Bosch zit hiervoor vast. Die zaak wordt later deze maand behandeld.

Persofficier Natasja van Collenburg over de zaak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.