Hoger beroep tegen Paarlberg uitgesteld

MAARSSEN - Het hoger beroep in het gevecht om het veronderstelde criminele vermogen van de Maarssense vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg laat langer op zich wachten.
De vastgoedman werd eerder veroordeeld vanwege witwassen. Vandaag wilde het gerechtshof de eis om de vastgoedman voor bijna 26 miljoen euro te plukken inhoudelijk behandelen, maar omdat zijn raadslieden zich half oktober plotseling terugtrokken en zijn nieuwe advocaat Pepijn Slewe uitstel vroeg, werd de zaak aangehouden.
De aanklager noemde de aanhouding "een vorm van obstructie die alleen maar is bedoeld om de zaak op de lange baan te schuiven", maar volgens Slewe treft zijn cliënt geen blaam. "Hij heeft zijn advocaten niet zelf aan de kant geschoven. Hij werd zelf plotseling geconfronteerd met raadslieden die zich terugtrokken."

WITWASSEN

Paarlberg spande de beroepszaak ruim vier jaar geleden aan. In 2013 werd hij veroordeeld tot het betalen van 25,7 miljoen euro. Dat was nadat hij vier jaar cel had gekregen voor het witwassen van onder meer bijna 18 miljoen euro die Willem Holleeder van Paarlbergs voormalige zakenpartner Willem Endstra afperste.
De zogenoemde Endstramiljoenen werden door Paarlberg tevergeefs aangevochten tot bij de Hoge Raad. Ook heeft hij altijd ontkend zijn verdiende vermogen op een criminele manier verkregen te hebben. Bij de miljoenen van Endstra, vermoord in 2004, zou het zijn gegaan om ontvlechting van zakelijke betrekkingen. Holleeder zei hij maar een paar keer te hebben ontmoet.

HOLLEEDER

Het uitstel in de zaak-Paarlberg heeft gevolgen voor het hoger beroep in de ontnemingszaak tegen Holleeder. Vorige week eiste justitie opnieuw bijna achttien miljoen euro van de Amsterdamse topcrimineel.
Het hof zou eind deze maand uitspraak doen, maar betitelde het proces van Paarlberg als "een parallel lopende zaak" die gelijktijdig zijn beslag moet krijgen. De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Paarlberg is 30 januari.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.