Utrechtse familie wil zorgwoning, maar stuit op regels gemeente

UTRECHT - Ouderen moeten zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Dat wil de overheid, maar soms werken de regels van diezelfde overheid dat tegen. Het CDA in Utrecht snapt bijvoorbeeld niet dat een Utrechtse familie geen mantelzorgwoning mag neerzetten, terwijl ze wel de ruimte heeft om dat te doen.
Het gaat om een tijdelijke zorgwoning voor Annie Mooij. Ze woont nu in Hoorn, maar kan het huishouden niet meer alleen. Daarom wil de familie haar naar Utrecht halen, om haar zelf te helpen en te verzorgen. De familie heeft een groot perceel van zeker 5000 vierkante meter en wil daarop een mantelzorgwoning plaatsen, maar dat mag niet van de gemeente. Volgens de regels is een te groot deel van het terrein bebouwd als er een zorgwoning komt.

PROBLEEM

Schoonzoon Bart Goes zegt de opstelling van de gemeente niet te begrijpen. "Ik heb de ruimte, ik heb de middelen om het te realiseren en het is tijdelijk. Dus wat is het probleem?"
Het CDA in Utrecht wil ook graag uitleg van de wethouder over de situatie. "Wat we vooral zien is dat de gemeente handhaaft op de regeltjes en niet kijkt: hoe kan het wel?", zegt raadslid Bert-Jan Brussaard. "Er moet meegedacht worden over hoe we dit goede initiatief kunnen ondersteunen."

BESTEMMINGSPLAN

Volgens de gemeente kan de zorgwoning nu niet vanwege het het bestemmingsplan. Op een andere plek zou het wel kunnen. "We staan er positief tegenover", schrijft de gemeente Utrecht in een reactie. "Maar op die plek vlak aan de weg is het vanuit stedenbouwkundig oogpunt niet toegestaan. De woning belemmert dan het zicht op de omgeving. Op een vergunningsvrij deel van het terrein kan het wel; dat is meer aan de achterzijde van de woning."

WEBSITE

De gemeente lanceerde vandaag op de Dag van de Mantelzorg een speciale
voor Utrechtse mantelzorgers. Zij vinden daar alles over onder meer ondersteuning en contact met lotgenoten.

Utrechtse familie wil zorgwoning, maar de gemeente ligt dwars

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.