Instellingen

Klokkenluidersgilde Utrecht krijgt een drukke zaterdag

© ANP
UTRECHT - Wie morgenavond in de Utrechtse binnenstad is kan een groot deel van alle klokken in de stad horen. Het klokkerluidersgilde hangt dan met zeker tachtig man in de touwen tijdens de zogeheten Sint Maartensluiding. Rond 21.45 uur is dan ook de bijna 4.300 kilo zware Martinusklok van de Domtoren te horen.
De Sint Maartensluiding is een praktische traditie van de Utrechtse klokkenluiders. Zij zijn op 11 november elk jaar toch al bijeen om de nieuwe klokkenluiders te certificeren. En met zoveel klokkenluiders bij elkaar kun je ook wel wat werk verzetten.

OPLEIDING

Morgen komen er vijf nieuwe klokkenluiders bij, vertelt Arie Noordermeer van het gilde. Ze hebben dan een gedegen opleiding achter de rug. "Klokkenluider wordt je ook niet zomaar. Het begint al met een wachtlijst van anderhalf jaar en met de opleiding ben je zeker een jaar zoet. We hebben op alle locaties in Utrecht zo'n dertig klokken en die moet je allemaal minstens een keer geluid hebben."
In Utrecht zijn er nog negen plekken waar de klokken met de hand worden geluid. Natuurlijk op de Dom, maar ook kleinere klokjes als het papklokje van het Bartelomeusgasthuis en de klok van het Academiegebouw. Morgen en overmorgen zendt RTV Utrecht een documentaire uit over het Utrechts Klokkenluiders Gilde.

Klokkenluidersgilde luidt de klokken in Utrecht; beeld uit de documentaire

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.