Instellingen

Amputatievoetbal in Vleuten moet Nederland veroveren

© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
VLEUTEN - Als het aan Stichting Amputatievoetbal Nederland ligt, heeft Nederland snel een competitie voor amputatievoetballers. Amputatievoetbal is bedoeld voor sporters die een been missen.
Op dit moment wordt het alleen nog maar wekelijks op een veld van UVV in Vleuten gespeeld, maar de Stichting wil de sport nu uitrollen, zodat het in de toekomst ook buiten de regio Utrecht gespeeld wordt.
Het is iedere zondag toch weer een bijzonder gezicht op één van de velden van UVV in Vleuten. Zo'n tien tot vijftien jongens met een geamputeerd been hebben ieder één voetbalschoen aangetrokken om met elkaar te voetballen. Ze vormen samen het enige team van Stichting Amputatievoetbal Nederland. De meeste jongens hebben in het verleden met twee benen gevoetbald, maar door ziekte of een ongeluk verloren ze er één. Maar stoppen met voetballen, dat was geen optie.

MOEILIJK

Eén van de amputatievoetballers is de dertienjarige Sheng Groen uit Utrecht. Hij verloor zijn been al op jonge leeftijd door een ongeluk. Inmiddels voetbalt hij al drie jaar: "Het is vooral leuk om met elkaar te voetballen. Je wordt iedere keer weer beter. We zien elkaar iedere week en praten dan ook over onze beperking." Sheng erkent dat het best moeilijk is om met krukken en slechts één been te voetballen: "De eerste paar keer is het best zwaar, maar uiteindelijk raak je er wel aan gewend."

COMPETITIE

Voetballers van Stichting Amputatievoetbal Nederland spelen nu alleen nog maar in Vleuten. Dit betekent dat jongens uit Groningen en Assen iedere zondag een flink stuk moeten rijden om te kunnen voetballen. Coach Adrie van Ingen hoopt dat de sport snel zal groeien en droomt zelfs van een landelijke competitie. Hij ziet wekelijks hoe belangrijk het spel voor 'zijn' jongens is: "Ze hebben allemaal een voetbalverleden, maar door ziekte of een ongeluk is er het één en ander met hen gebeurd. Ze zijn zo blij dat ze weer kunnen voetballen; dat ze weer meetellen in de normale sportwereld. Kijk ze kunnen natuurlijk kiezen voor rolstoelbasketbal of zwemmen, maar daar ligt hun hart niet. Hun hart ligt echt bij het voetbal."
Om mee te mogen doen aan amputatievoetbal, moet je dus een been missen. Behalve als je wil keepen. Keepers mogen twee benen hebben, maar moeten een arm missen. Momenteel voetballen twee jongens uit Utrecht in het team van Stichting Amputatievoetbal Nederland.

Iedere zondag wordt in Vleuten amputatievoetbal gespeeld

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.