Bijna 15 procent Utrechtse werknemers kampt met burn-outklachten

PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht heeft 14,3 procent van de werknemers burn-outklachten. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut TNO in Utrecht. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde, van 14,6 procent.
Volgens psycholoog Dennis Karakoç komen die klachten niet alleen voor op de werkvloer. "Mensen leggen de lat toch hoog. En dat geldt niet alleen onder werkende mensen maar bijvoorbeeld ook onder studenten en starters op de arbeidsmarkt. En die generatie van millenials heeft veel last van zulke klachten, van perfect willen zijn. Dus er speelt ook wel een beetje een tijdbeeld."
Vandaag start de vierde Week van de Werkstress om aandacht te vragen voor werkstress. Een op de zeven werknemers heeft last van burn-outklachten en 44 procent van de werknemers geeft aan dat maatregelen tegen werkstress nodig zijn.

BURN-OUT

Marije uit Bunnik werkte al vier jaar voor een gemeente als HR-teamleider toen ze met een burn-out te maken kreeg. Als leidinggevende was ze verantwoordelijk voor meerdere teams, een uitdaging die haar goed af ging.
Doordat ze een drukke baan combineerde met de mantelzorg voor haar zieke moeder, had ze vaak zware en onregelmatige dagen. Dat er iets aan de hand was had niemand door. Ook Marije zelf niet. "Iedereen reageert anders op stress en ik word heel springerig. Ik deed mijn werk en veel leuke dingen in mijn vrije tijd. Fysiek had ik niet door dat het zo zwaar was."
Nadat haar moeder overleed wilde ze vrijwel meteen weer aan de slag. Pas toen een vriendin zei, 'Marije je bent knettergek', had ze door dat haar lichaam op instorten stond.

Gesprek met psycholoog Dennis Karakoç over burn-out.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.