Gemeenten nemen verantwoordelijkheid voor verwarde personen

VEENENDAAL - De gemeenten Rhenen, Renswoude en Veenendaal zijn vandaag bij elkaar om te praten over zorg voor personen met verward gedrag. Elke gemeente in Nederland moet vanaf 1 oktober volgend jaar een goede aanpak hebben voor mensen die in de war zijn.
Steeds vaker wordt er geklaagd over verwarde mensen die op straat terecht komen en zo het leven voor zichzelf en andere mensen heel moeilijk maken. Het aantal meldingen is ook vorig jaar weer fors gestegen, zo'n 14 procent meer dan het jaar ervoor. Die meldingen komen allemaal bij de politie terecht en die komt dan weer in actie voor mensen die soms niet eens iets strafbaars doen, maar bijvoorbeeld wel `s nachts op straat staan te schreeuwen.

AANPAK

Dat willen we voorkomen, zegt Marieke Overduin, wethouder van de gemeente Veenendaal. "Als de politie er aan te pas komt is het vaak traumatisch. Dat willen we niet. Dus we zullen ook als gemeente een aanpak moeten ontwikkelen om mensen voor te lichten over wat ze kunnen doen op het moment dat er iemand in hun omgeving is waarvan ze denken dat die het moeilijk heeft of waar ze zelf last van hebben."
Met een plan van aanpak komen de mensen die een risico vormen beter en eerder in beeld, denkt de wethouder. "Zijn of haar omgeving weet dan ook wat ze moeten doen als er signalen zijn. En waar ze terecht kunnen voor hulp."

INGEWIKKELD

Het is de bedoeling dat de gemeenten vanaf volgend jaar verantwoordelijk zijn voor de aanpak van mensen met psychische problemen. De politie wil zich dan ook niet meer bezighouden met de afhandeling van verwarde personen. Tegelijkertijd verblijven cliënten in de geestelijke gezondheidszorg steeds minder lang in een instelling en worden ze eerder naar huis gestuurd. Dat komt allemaal op het bordje van de gemeenten en dat soms best ingewikkeld, zegt wethouder Overduin.
"Daarom is het dus ook nodig om de krachten te bundelen. Wij hebben gedacht, dat moeten we dan maar regionaal aanpakken met onze buurgemeenten Rhenen en Renswoude. Daar trekken we altijd al heel veel mee op. En samen kun je gewoon meer dan één."

WAL EN SCHIP

Volgens de wethouder doen politie, woningcorporaties, GGZ-instellingen, ziekenhuizen en aanbieders van welzijn nu mee aan het overleg. "Een hele club partijen die er samen de schouders onder wil zetten, om te kijken wat we allemaal kunnen betekenen voor de ene cliënt en zijn omgeving. Om zo te vookomen dat ze tussen wal en schip vallen."

VERWARD

Overigens staat ook de term verwarde persoon inmiddels al weer onder druk. Het is volgens deskundigen een containerbegrip voor dementen, verslaafden, verstandelijk beperkten en mensen die door het lint gaan na een hevige tegenslag in hun leven. "Je scheert heel veel mensen over één kam", zei onderzoeker Bauke Koekkoek van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen tegen de NOS. Hij stelde in
voor om de term af te schaffen.

Wethouder Overduin over de aanpak van personen met verward gedrag

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.