Ophef over Tijgermug door misverstand

PROVINCIE UTRECHT - Ondanks eerdere berichtgeving van Europese autoriteiten lijkt de Aziatische tijgermug zich niet in Nederland gevestigd te hebben. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laten weten.
Volgens het Europees centrum voor infectieziektenbestrijding ECDC zou de tijgermug zich tegenwoordig gevestigd hebben in de omgeving ten noorden en ten zuiden van Amsterdam en in het Westland. Daar zouden zich één of meerdere populaties bevinden die zich voortplanten. In Utrecht is hij ook gezien, maar hier is nog geen sprake van voortplanting, zei het ECDC.

NIET DEFINITIEF

'Het klopt niet dat de mug zich inmiddels gevestigd heeft', aldus RIVM-topman Roel Coutinho. 'Ze zijn wel degelijk geïntroduceerd in Nederland, maar het is nog niet zo dat ze hier definitief zijn.'
Muggendeskundige Bart Knols van de Wageningen University heeft Omroep Gelderland laten weten dat het ECDC de locaties op het vestigingskaartje verkeerd zou hebben ingekleurd. Wel vreest hij dat de muggen zich alsnog gaan vestigen als er geen strengere importregels komen.

LUCKY BAMBOO

De tijgermug komt ons land binnen via de import van het sierplantje Lucky bamboo uit China en de import van onder meer vrachtwagen- en tractorbanden. De steekmug kan meer dan 20 virussen en parasieten verspreiden die gevaarlijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. Ze kunnen onder meer knokkelkoorts, gele koorts en hersenontsteking overbrengen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.