RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Vleermuizen steken onder de A2 door: 'Een uniek natuurtafereel'

1/2
HAARZUILENS - De waterdoorgang onder de A2 bij Haarzuilens en Haarrijn wordt flink gebruikt. De zogeheten duiker wordt door beschermde vleermuizen gebruikt als oversteekplaats. "Een uniek natuurtafereel", aldus onderzoekers van Rijkswaterstaat.

Tijdens natuuronderzoek zagen zij watervleermuizen, meervleermuizen, laagvliegers en dwergvleermuizen onder het viaduct doorvliegen.

"In het licht van bijvoorbeeld lantaarnpalen en koplampen zijn vleermuizen kwetsbaar voor roofdieren, zoals uilen. Daarom passeren ze rijkswegen via donkere locaties. Op de A2 kan dat slechts op een beperkt aantal plekken. De duiker van Rijkswaterstaat is daar wel uitermate geschikt voor."


OVERLAST

Het natuuronderzoek is een voorloper van groot onderhoud aan de A2 tussen Holdendrecht en de Leidsche Rijntunnel. De werkzaamheden bestaan uit asfalteren, vervangen van voegovergangen en het herstel van oneffenheden in het wegdek.

Ook boven drie duikers, die twee waterwegen met elkaar verbinden, vindt onderhoud plaats. Nu blijkt dat de duiker bij Stichtse Vecht door vleermuizen als oversteekplaats gebruikt wordt, worden restricties aan bijvoorbeeld de bouwverlichting gesteld. Dit om te voorkomen dat het werk de vleermuizen verstoort. In de duikers werkt de aannemer niet.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht