Scholieren schaatsen rondjes voor schoon drinkwater in Ethiopië

UTRECHT - Scholieren uit de provincie Utrecht hebben zich vandaag in het zweet gewerkt op de Vechtsebanen. Daar schaatsten zij rondjes om geld op te halen voor water- en toiletprojecten in Ethiopië.
"Het is wel wat vreemd", beaamt voormalig schaatster en ambassadeur van Plan Nederland Annamarie Thomas. "Daar hebben ze soms te weinig water om in leven te blijven, terwijl we hier gewoon op schoon drinkwater schaatsen." Toch is dat besef juist mooi, denkt ze.
De kinderen zijn zich maar al te bewust waar ze het vanmiddag voor doen. Zo zegt Isaiah: "Iedereen heeft natuurlijk bronwater nodig. Wij kunnen gewoon naar de kraan lopen en water halen, maar de kinderen daar kunnen dat niet."
Wereldwijd sterven er volgens Plan Nederland elke dag bijna 2.000 kinderen als gevolg van vervuild water. Daarnaast betekent waterschaarste voor meisjes vaak dat ze elke dag uren moeten lopen om water te halen. Hierdoor kunnen ze niet naar school. Door vervuild water en slechte hygiëne zijn kinderen ook vaker ziek: jaarlijks missen ze ruim 400 miljoen schooldagen.

VEILIG DRINKWATER

Met de opbrengst van Schaatsen voor Water 2017 legt Plan Nederland op basisscholen in Amhara in het noordwesten van Ethiopië een waterpomp en watertanks aan.
Schaatsen voor Water is een landelijk evenement van Plan Nederland, dat dit jaar voor de 17de keer wordt georganiseerd. Er doen van 13 tot 24 november zo'n 10.000 leerlingen mee, die zich per rondje laten sponsoren door familie, buren, vrienden en kennissen. De opbrengsten gaan naar water en sanitatieprojecten op basisscholen in Ethiopië. Eerdere edities van het evenement maakten water en sanitatie projecten mogelijk in Zambia, Malawi en Uganda.

Voormalig schaatster Annamarie Thomas: "Wel gek dat we hier op schoon drinkwater schaatsen."
Met de opbrengst van Schaatsen voor Water 2017 legt Plan Nederland op basisscholen in Amhara in het noordwesten van Ethiopië een waterpomp en watertanks aan.