RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Dier op snijtafel Universiteit Utrecht vrijwel zeker een wolf

UTRECHT - Op de snijtafel van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht ligt vrijwel zeker een wolf. Het dier werd vanmorgen doodgereden in Overijssel en is naar Utrecht gebracht voor nader onderzoek.

Als het vermoeden klopt, is het de derde keer in vier jaar tijd dat in Nederland een dode wolf is gevonden. Dat de dieren in Utrecht worden onderzocht is onderdeel van het zogenoemde 'wolvenprotocol', dat in werking treedt zodra iemand vermoedt dat er ergens in ons land een dode wolf aangetroffen is.


OVERIJSSEL

Het dier dat nu in Utrecht is gebracht liep vanmorgen nog vrij rond in Overijssel, tussen Kloosterhaar en Bergentheim. Vanmiddag bogen de Utrechtse onderzoekers zich al over het kadaver. "We willen dat onderzoek eigenlijk zo snel mogelijk doen, omdat het dier dan nog vers is", zegt Marieke Veldman van de faculteit Diergeneeskunde. "De 'samples' die we eruit halen kunnen dan nog een helder beeld geven."

Hoewel sectie nog moet uitwijzen of het echt om een wolf gaat, gaan deskundigen daar al wel van uit. "Experts van onder andere onze faculteit kunnen nu al met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vaststellen dat het hier om een wolf gaat", zegt Veldman. "Maar echt zeker weten doe je dat pas als je het dna hebt gecheckt."


ORGANEN

"We kijken eerst hoe het dier eruit ziet, hoe groot hij is, hoe zwaar hij is, dat soort gegevens", zegt Veldman. "Wanneer we dat allemaal helder hebben kijken we op microscopisch niveau. Dan snijden we het dier open en nemen we 'samples' uit allerlei organen."

De stukjes weefsel worden enige tijd op kweek gezet, zodat de faculteit kan zien of de vermoedelijke wolf last had van onder meer virussen en parasieten. Veldman: "Daarmee kunnen we zien of het dier vanmorgen gewoon domme pech had, of bijvoorbeeld al door ziektes verzwakt was en zo op de rijbaan terecht is gekomen."


ROEDEL

Door dna-analyse kunnen experts niet alleen bewijzen dat het verongelukte dier een wolf is, maar ook uit welke roedel hij komt. Dat doet onderzoeksinstituut Alterra in Wageningen, onder meer door het raadplegen van een uitgebreide dna-databank in Duitsland. Vermoedelijk komt dit exemplaar uit de Duitse regio Nedersaksen, waar veel roedels wolven leven, maar ook herkomst uit de Kaukasus is niet uitgesloten.

Wolven waren 150 jaar lang uit Nederland verdwenen, maar worden de laatste tijd steeds vaker gesignaleerd. Alleen al dit jaar zijn er drie keer eerder meldingen gedaan. In maart van dit jaar werd een wolf doodgereden op de A28 in Drenthe. In september beet een wolf twee schapen dood in Groningen. Afgelopen maand werd een wolf gespot op de Veluwe tussen 't Harde en Arnhem.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht