Apache vliegt tegen hoogspanningskabel, grote stroomstoring voorbij

CULEMBORG - Meer dan 24.000 huishoudens in Culemborg en omstreken zaten sinds 19.00 uur vanavond zonder stroom. De oorzaak was een helikopter van Defensie die tegen een hoogspanningskabel was aangevlogen in de Gelderse plaats Zoelmond. Inmiddels is iedereen in het Rivierengebied weer van stroom voorzien.
Bij het ongeval zijn geen gewonden gevallen. Het toestel is na de botsing veilig geland. De storing ontstond in een verdeelstation.

HULP

In het getroffen gebied is extra toezicht en hulp actief. De brandweer hield zorgcentra, onder meer in Culemborg in de gaten om te zien of bewoners en medewerkers zich konden redden in het donker. Ook reden brandweer en politie extra rondes door het gebied. Er zijn voor zover bekend geen grote calamiteiten geweest.

ONGEREGELDHEDEN

De politie spreekt van enkele vernielingen, waaronder ingegooide ruiten. Ook is er een auto in Culemborg in vlammen opgegaan. De burgemeester spreekt geruchten op sociale media van eventuele plunderingen tegen.
Uit voorzorg heeft een Albert Heijn de deur gebaricadeerd met winkelwagentjes. Door de stroomstoring konden de schuifdeuren niet goed sluiten.

AFSLUITING

Het landingsgebied van de Apachehelikopter is sinds deze nacht militair gebied. Dit houdt in dat niemand behalve militairen in de buurt van het toestel mogen komen. Om deze reden is ook de N320 tussen Culemborg en Buren tijdens de ochtendspits afgesloten.

DECISIVE THUNDER

Al eerder werd bekend dat deze week een
van Defensie met laagvliegende Apaches plaatsvindt. Tijdens de oefening 'Decisive Thunder 2017' trainen de gevechtshelikopters in het laagvliegen, ook bij duisternis.
Defensie zei dat de toestellen bebouwd gebied zo veel mogelijk zullen mijden. Daar geldt een minimale vlieghoogte van minstens 210 meter. Elders konden de Apaches op 50 meter hoogte over komen vliegen.

MILJOENENSCHADE

In 2007 vloog een Apache-helikopter tegen een hoogspanningsmast in de Bommelerwaard. Het ongeluk gebeurde destijds tijdens een oefening van Defensie. Ruim 50.000 huishoudens zaten dagen zonder stroom. Dat leidde tot een miljoenenschade. De piloten van de helikopter kregen destijds een taakstraf voor hun onvoorzichtige gedrag.
Omroep Gelderland houdt een liveblog bij. .

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.