Negeren rode kruizen levensgevaarlijk: 'Ik moet ogen in mijn rug hebben'

PROVINCIE UTRECHT - Automobilisten negeren nog altijd massaal rode kruizen boven de weg. Er zijn de afgelopen jaren diverse maatregelen getroffen, maar volgens Rijkswaterstaat gaat het nog vaak mis. Daardoor komen auto's in botsing met wagens van Rijkswaterstaat en lopen weginspecteurs, hulpdiensten en omstanders gevaar.
De rode kruizen worden veel gebruikt door Rijkswaterstaat. Hulpverleners en bergers kunnen zo makkelijker bij een ongeluk komen om de weg snel vrij te maken. Een van de weginspecteurs is Kimberly Schiks. Ze is vanmorgen aan het werk bij een ongeluk op de A12 bij Lunetten.

OGEN IN MIJN RUG

Ook daar gaan de rode kruizen aan, maar Schiks vermoedt dat meerdere automobilisten toch zijn doorgereden. Ze was druk met het ongeluk en kon het alleen niet goed zien. "Dat betekent voor mij dat ik ogen in mijn rug moet hebben en dat ik me niet kan concentreren op het vrijmaken van de weg en het helpen van gewonden. Je loopt het risico dat er nog steeds auto's op de weg zijn."

OPHEF

Volgens Rijkswaterstaat gaat het veel te vaak mis. Vorige maand was er ophef over een incident op de A2 bij afslag Vinkeveen. Medewerkers van de Dierenambulance De Ronde Venen Amstelland waren
op automobilisten die rode kruizen boven de weg negeerden. De hulpverleners waren daar met Rijkswaterstaat bezig met het bergen van een hond, die even daarvoor was overreden.
In het verkeerscentrum Midden-Nederland van Rijkswaterstaat houden ze al die ongelukken in de regio in de gaten. Daar zetten ze dus ook de rode kruizen aan. Het bulkt er van de monitors. Er zitten mensen achter hun desk geconcentreerd te kijken.
"Het is op dit moment erg druk", vertelt coördinator Frank Pot tijdens de ochtendspits. Op een scherm is een ongeluk op de A12 te zien tussen Arnhem en Utrecht en de rode kruizen staan aan. "De weggebruiker heeft niet door hoe belangrijk het is om te luisteren naar de rode kruizen en daar niet onder door te rijden. We zien dat het negeren van een rood kruis steeds vaker gebeurt met als gevolg dat de auto's van de weginspecteurs helemaal kort gereden worden."

MOBIEL IN DE AUTO

Hoe komt het dat automobilisten nog steeds doorrijden? Volgens Rijkswaterstaat zijn er meerdere redenen voor. "Het zijn aannames, maar je merkt wel dat het gebruik van de mobiele telefoon in de auto een rol speelt. En vaak zijn mensen druk met andere dingen, denk ik." Weginspecteur Schiks: "Mensen hebben haast, letten niet op, maar misschien snappen ze het ook niet, dat kan ook."

LEGE WEG

Op sociale media klagen mensen dat Rijkswaterstaat het rode kruis soms onterecht aan zet. "Er kunnen storingen optreden", zegt Gerrit Altena van Rijkswaterstaat, maar meestal is er iets anders aan de hand. "Soms is er niks meer op de weg te zien, de weginspecteur is dan bezig het incident af te melden. Die moet van de weg af zijn, anders kunnen we het rode kruis niet weghalen. Daarom mogen rode kruizen niet genegeerd worden."

BOETES

De boete voor het negeren van een rood kruis is fors: ruim 230 euro. En die worden regelmatig uitgedeeld. In de zomer heeft de politie nog
automobilisten op de bon geslingerd omdat de rode kruizen werden genegeerd.
Sinds een paar jaar mogen sommige weginspecteurs ook zelf boetes uitdelen. En er zijn meer maatregelen genomen. Langs 13 wegen zijn borden geplaatst die weggebruikers erop wijzen dat een rood kruis betekent dat een rijstrook dicht is. Op een aantal van deze locaties inventariseert Rijkswaterstaat sinds kort via de informatie van lussen in de weg hoe vaak weggebruikers hier rode kruisen negeren.

Rijkswaterstaat: "Heel gevaarlijk als rode kruizen worden genegeerd."
Rode kruizen massaal genegeerd: "Ik moet ogen in mijn rug hebben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.