Schuur van tuinder blijkt oude en zeldzame goederenwagon

© Spoorwegmuseum
UTRECHT - Het Spoorwegmuseum in Utrecht heeft de treinencollectie uitgebreid met de oudste Nederlandse goederenwagen die ze tot nu toe heeft kunnen vinden. De wagon stond al tientallen jaren op de tuin van een fruitteler in Andelst en deed dienst als opslagruimte.
Spoorliefhebbers ontdekten de wagen vorige week. Het gaat om de houten opbouw van een goederenwagon die in 1871 of 1872 is gebouwd. Volgens het Spoorwegmuseum zijn goederenwagons uit die periode schaars. Het museum wil het bijzondere voertuig, dat in België is gebouwd door de firma Evrard, restaureren en weer van een onderstel voorzien.

STAATSSPOORWEGEN

Het typenummer van de wagon is SS CHA. SS staat voor Staatsspoorwegen, het spoorbedrijf dat in 1863 werd opgericht, en in de beginjaren tientallen wagens liet bouwen. De letters CH duiden aan dat het om een gesloten goederenwagen gaat, die de lading beschermt tegen weersinvloeden. De A geeft het draagvermogen van de wagen aan. De wagon met twee deuren had vier luiken die met een ijzeren plaat konden worden gesloten.
De wagenserie werd tussen 1933 en 1945 buiten dienst gesteld, zegt het Spoorwegmuseum. Het exemplaar dat nu in Utrecht staat werd in 1945 bij de tuinder in Andelst geplaatst en kreeg een nieuw leven als schuur. Het museum is verrast door de goede staat van het houten bouwwerk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.