Utrechts onderzoek: snel hartcontrole na zwangerschapsvergiftiging

UTRECHT - Vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging hebben opgelopen moeten eerder getest worden op hart- en vaatziekten. Zij hebben vaker slagaderverkalking dan vrouwen die een normale bevalling hebben gehad. Daardoor hebben deze vrouwen op jongere leeftijd al een grotere kans op bijvoorbeeld een hartinfarct of beroerte, blijkt uit een promotieonderzoek van UMC Utrecht-arts Gerbrand Zoet.
Nu worden vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging, in medische termen pre-eclampsie, opliepen aangeraden om op hun vijftigste naar de huisarts te gaan voor controle. Dat is volgens Zoet dus te laat. "Bij bijna een derde van de onderzochte vrouwen (30 procent), was er schade te zien aan hart en vaten. Bij gezonde vrouwen is dat slechts 18 procent. Een significant verschil dus dat wordt veroorzaakt door een extreem hoge bloeddruk die vrouwen hebben tijdens een zwangerschapsvergiftiging", aldus de arts-onderzoeker.
Hij onderzocht in de afgelopen drie jaar ruim 160 vrouwen in de leeftijd van 45 tot 55 jaar die zo'n aandoening hebben gehad.
Dat vrouwen na een zwangerschapsvergiftiging een grotere kans hebben op hartproblemen was al bekend. Maar tot nu toe werd er vanuit gegaan dat deze problemen pas op latere leeftijd spelen. Volgens Zoet is de schade op jongere leeftijd al duidelijke zichtbaar. "Vrouwen moeten daarom nog eerder gecontroleerd worden, zodat er eventueel al eerder ingegrepen kan worden door bijvoorbeeld een behandeling met de juiste medicijnen", aldus de arts.
Bij ongeveer 3 procent van de grofweg 200.000 geboren baby's per jaar lopen vrouwen in Nederland een zwangerschapsvergiftiging op.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.