Instellingen

Zederikse petitie tegen Utrecht al meer dan 1400 keer getekend

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Een petitie tegen het onderbrengen van de nieuwe fusiegemeente Vijfheerenlanden bij de provincie Utrecht is al meer dan 1400 keer getekend. Het initiatief van de handtekeningenactie komt van Lidy den Breejen uit Meerkerk.
"Laat ons gewoon Zuid-Holland blijven en laat de rivier als natuurlijke grens bestaan", zegt Lidy den Breejen uit Meerkerk. Ze is in oktober de handtekeningactie tegen de herindeling gestart. Meer dan 1400 mensen hebben inmiddels een krabbel gezet. "Het geeft ook veel onrust bij de mensen. Ik krijg veel telefoontjes en reacties op straat: goed bezig zeggen ze dan."
Eerder werd al bekend dat de gemeenten Vianen, Zederik en Leerdam akkoord zijn met de fusie en straks tot de provincie Utrecht behoren. Honderden inwoners van Zderik zien dat dus helemaal niet zitten.
BOUWPLANNEN
Veel mensen in Zederik hebben het gevoel dat ze niet bij Utrecht passen, maar de petitie wordt niet alleen getekend vanwege dat sentiment. Breejen denkt dat de provincie Utrecht snode bouwplannen heeft met gemeente.
"Vianen is al eens eerder bij Utrecht gevoegd. Daar is het nu volgebouwd. Wij zijn ook bang dat het hier een bouwlocatie wordt. Utrecht is de kleinste provincie en die schijnen klem te zitten, dus ze willen graag de rivier over."
Een brief over de provinciale indeling is al gestuurd naar het ministerie van Binnenlandse zaken. Den Breejen hoopt ook de petitie in Den Haag te kunnen aanbieden. "De politiek doet ons beseffen dat we naar Utrecht gaan, maar die race is nog helemaal niet gelopen. Het moet nog door de Tweede Kamer. Daar moet uiteindelijk de beslissing vallen.'"
De petitie sluit op zaterdag 18 november.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.