Instellingen

Utrechter de cel in voor digitale drugshandel en witwassen bitcoins

© Robin van Lonkhuijsen, ANP
UTRECHT - Een 24-jarige Utrechter is vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar voor grootschalige drugshandel en het witwassen van bitcoins.
De Utrechter wordt gezien als drijvende kracht in de witwaszaak. De rechtbank heeft een leeftijdsgenoot uit Amsterdam een celstraf opgelegd van 4,5 jaar. Daarnaast stonden nog vier andere verdachten terecht voor betrokkenheid bij de louche handel.

HARDDRUGS

De twee hoofdverdachten hebben ruim een half jaar grote hoeveelheden harddrugs verscheept naar verschillende landen, waaronder Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Japan. In totaal ging het om 10 kilo aan drugs, met name speed en XTC-pillen.
De harddrugs werden verkocht op het zogenaamde 'darknet', in ruil voor bitcoins. Die werden vervolgens witgewassen via een bitcoin mixing service, een methode om de digitale munt te vermengen en weer uit te delen.

BITCOINS

Toen de drugshandel stilviel is de Utrechter zich toe gaan leggen op de bitcoinhandel. Hij kocht op grote schaal bitcoins in die op derden op het darknet waren verdiend. Het gaat om 20 duizend bitcoins, met destijds een geschatte waarde van ruim 5 miljoen euro. De bitcoins werden contant ingekocht en via bitcoinbeurzen verkocht, waarbij de verdachte een hoge provisie ontving.
Een 28-jarige vrouw uit Utrecht en een 25-jarige vrouw uit Rotterdam hebben zich ook schuldig gemaakt aan witwassen. Ze zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden en een taakstraf van 180 uur.
Een 51-jarige vrouw uit Utrecht krijgt een geldboete van 30.000 euro opgelegd voor haar aandeel in het witwassen, en voor het bezit van tien scherptepatronen. Een 49-jarige man uit Utrecht is vrijgesproken, omdat niet kan worden vastgesteld dat hij wist dat door hem gepind geld uit een misdrijf afkomstig was.
De rechtbank doet op 12 december uitspraak in de ontnemingszaken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.