Wijntje bij de kapper? "Geen goed idee"

UTRECHT - De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is niet helemaal tevreden met het nieuwe horecaplan van de gemeente Utrecht. Met name de mengvorm van retail en horeca, het zogenaamde blurring, kan niet op enthousiasme rekenen van de KHN.
De gemeente Utrecht wil met het plan meer ruimte bieden aan ondernemers. Zo mogen winkeliers bijvoorbeeld ook koffie schenken. Geen goed idee, als het aan de KHN ligt. "Als horecaondernemer moet je aan allerlei verplichtingen voldoen", legt woordvoerder Bernadet Naber uit. "Als er alcohol geschonken wordt, moet er bijvoorbeeld altijd iemand aanwezig zijn met een certificaat voor sociale hygiëne. Daar wordt streng op gehandhaafd. Als de kapper een wijntje schenkt, maar niet aan deze verplichtingen hoeft te voldoen, ontstaat er oneerlijke concurrentie."

CHARME

Bovendien, zo vindt de KHN, moet er als maatschappij nadrukkelijk worden gekeken naar gezondheid en veiligheid voor gasten. "Er is al heel veel daghoreca in de stad en, gezien het nieuwe beleid, wordt dat alleen maar meer. Ons advies is: behoud de charmes van de stad Utrecht, zorg voor een juiste mix en aanbod van winkels en horeca. Vul niet alle lege retailpanden met horeca, maar heb oog voor de leefbaarheid", aldus Erik Derksen, vicevoorzitter van KHN Utrecht.
Daar lijken bewoners van de binnenstad het mee eens te zijn. Actiegroep Binnenstad030 is tegen het horecaplan, omdat ze vrezen dat de binnenstad verandert "in één groot café".

HOKJES

In tegenstelling tot een mengvorm tussen horeca en retail, hoopt de KHN juist wel dat de gemeente categorieën binnen de horeca zelf los wil laten. In het nieuwe plan gaat de gemeente uit van "hokjes", wat de horecavereniging "een doorn in het oog" is.
"Je ziet steeds uitgebreidere kaarten, bijvoorbeeld een café die ook kleine maaltijden biedt. Er is een trend gaande dat het aantal momenten waarop mensen horeca gebruiken steeds groter wordt. Vroeger ging men alleen 's avonds uit eten, tegenwoordig gaan mensen vaker lunchen of ze drinken koffie en nemen daar iets lekkers bij", verduidelijkt Naber. "Horecaondernemers spelen op die trend in. We begrijpen dan ook niet in de nieuwe plannen wederom uit wordt gegaan van categorieën. Dit denken in 'hokjes' is een doorn in ons oog en wij pleiten ervoor dat dit in de plannen wordt aangepast", aldus Derksen.
De gemeenteraad buigt zich volgend jaar over het horecaplan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.