Omwonenden vrezen verkeersdrukte rond Fort Honswijk

HOUTEN - Omwonenden zijn niet blij met de plannen van de gemeente Houten voor Fort Honswijk. Massaal waren ze gisteren naar een vergadering over het onderwerp in Schalkwijk gekomen om hun ongenoegen te uiten.
De gemeente Houten is sinds oktober 2016 eigenaar van het fort aan de Lek bij Tull en 't Waal en heeft er grootse plannen mee. Er moet een hotel en een restaurant komen en de gemeente wil dat het fort jaarlijks 100.000 bezoekers gaat trekken. De locatie moet daarmee in de top 75 van toeristische bestemmingen in Nederland komen.

DRUK

Omwonenden vrezen enorme verkeersdrukte en verzetten zich met hand en tand. Volgens één van de aanwezigen bij de vergadering zijn de wegen in het gebied nu al overvol en kan de infrastructuur de extra toeloop niet aan.
GroenLinks-commissielid Dick Veldkamp steunt de tegenstanders. Het plan zoals het er nu ligt gaat veel te ver, zegt hij: "Wij zijn niet tevreden omdat het een alles-of-nietsplan is. Het is een zeer groot plan dat alleen kan werken als je die 100.000 bezoekers trekt én al die evenementen organseert én al die nieuwbouw pleegt. We denken dat het veel overlast kan veroorzaken. Ook kan het voor de natuurwaarden van het fort niet goed uitpakken."
De Milieu Werkgroep Houten is vorige week al een petitie gestart tegen de plannen met Fort Honswijk. De werkgroep roep de gemeente op om te komen met kleinschaligere alternatieven voor het fort.

HAAST

Het plan gaat nu eerst terug naar de tekentafel, maar het college wil wel haast maken met Honswijk. Vertraging is volgens VVD-wethouder Herman Geerdes een slechte zaak: "Het moment is wel nu. De UNESCO-nominatie van de waterlinie is aanstaande. En het is volgend jaar Europees jaar van het Cultureel Erfgoed, dus dat betekent ook dat Europese programma's naar Honswijk zouden kunnen komen. Dus het is echt van belang dat we nu gaan starten met de ontwikkeling van het fort."
Overigens is niet iedereen tegen de plannen met het fort. Houtense ondernemers zien er wel brood in. Het levert volgens hen veel werkgelegenheid op.

Verzet tegen de plannen van Houten met Fort Honswijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.