In de weer met bananen en elektriciteit in het MAAKlab

UTRECHT - Kinderen van obs De Klimroos in Leidsche Rijn hebben vanaf vandaag officieel een laboratorium in hun school. Ze maken in hun nieuwe MAAKlab kennis met de wereld van de wetenschap en techniek.
Leerlingen leren er belangrijke vaardigheden als samenwerken, probleemoplossend vermogen, creativiteit, analyseren en doorzettingsvermogen, meent de school.
Juffrouw Dorien van Otterloo zegt vooral blij te zijn dat het MAAKlab er nu ook echt is: "Wij wilden graag een plek maken waar kinderen dingen kunnen doen. Omdat we denken dat je zo veel meer leert. Hier is daar nu ruimte voor. Je kunt hier je eigen ideeën ontwerpen, maar ook meteen uitvoeren."

BANANEN

Vanmiddag is de officiële opening, maar de leerlingen mochten vanochtend al aan de slag. Ze experimenteerden met robots, magneten én met bananen die werden aangesloten op een computer.
"Bananen geleiden stroom", legt een leerlinge uit. "Als je ze aansluit met draadjes op een laptop, kun je die laptop dus bedienen met een banaan."
Vanochtend werden er meerdere bananen aangekoppeld, waardoor ze de toetsen van een piano vormden. Via de bananen en de computer konden leerlingen zo het liedje Vader Jacob spelen.

GOED VOORBEREID

Juf Dorien Keuning heeft hoge verwachtingen van het MAAKlab. "We hopen dat we aan het einde van de basisschool kinderen af kunnen leveren die goed voorbereid zijn op vervolgonderwijs. Het zorgt voor een brede ontwikkeling bij alle kinderen. Dat vinden we belangrijk."

Verslaggever Robert Jan Booij kreeg een lesje techniek
Kinderen van obs De Klimroos aan de slag in hun nieuwe MAAKlab