Soest, Baarn en Bunschoten leren vluchtelingen integreren

SOEST - In Soest is vanmiddag de aftrap van een samenwerking tussen die gemeente met Baarn en Bunschoten. De gemeenten gaan onderzoeken hoe ze vluchtelingen sneller kunnen laten integreren.
''Integreren begint nu pas na het inburgeringstraject'', zegt wethouder Marcel Adriani uit Soest. ''Dat is jammer, want hoe sneller je meedoet, hoe sneller de integratie gaat.
Om die reden willen de gemeenten vluchtelingen sneller in een situatie brengen waarin ze veel Nederlands moeten spreken en moeten meedoen aan de samenleving. ''Dat zal ze helpen sneller de taal en gebruiken te leren.''
De aanpak wordt getest met zestig vluchtelingen, die vier verschillende trajecten kunnen volgen. De integratie verloopt via extra onderwijs, vrijwillgerswerk, regulier werk of via ondernemerschap.

LEREN ONDERNEMEN

Met name bij dat laatste traject krijgen de gemeenten veel hulp van inwoners, vertelt de wetthouder: ''Zzp'ers gaan deelnemers coachen om via het ondernemerschap te ontsnappen aan een uitkering. Dat is nog helemaal niet eenvoudig, dus hulp van een ervaren ondernemer is dan welkom.''
Vanmiddag wordt de proef officieel afgetrapt. Op 1 januari gaat het integratietraject van start.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.