De Kwestie: code rood, oranje of geel, goed om te weten of veel teveel?

DE BILT - De regenjassen en paraplu's kunnen weer uit de kast want het is weer regelmatig slecht weer. En dat betekent dat het regent. Letterlijk maar ook figuurlijk, want de weerwaarschuwingen slaan je om de oren. Maar zijn die waarschuwingen voor (nood)weer nou overdreven of handig? De Kwestie ging de straat op om te vragen: code rood, oranje of geel, goed om te weten of veel te veel?
Meteoroloog Jaco van Wezel van Weeronline begrijpt dat sommige mensen klagen over de vele weerwaarschuwingen van het KNMI in De Bilt. "Ik snap de waarschuwingsmoeheid wel. Ik heb het even opgezocht, en dit jaar was er voor 22 procent van de dagen een weerwaarschuwing. Dat is één op de vijf dagen. Alleen vroeger heette dat een waarschuwing en nu een code geel."
Volgens Van Wezel is er bij code geel eigenlijk niet zo gek veel aan de hand. Het gaat meer om een algemene waarschuwing die vaak alleen van toepassing is op bepaalde locaties (zoals bijvoorbeeld aan de kust) of bij bepaalde activiteiten (zeilen, op een ladder werken).
Dat is niet het geval bij code oranje, want dan wordt het wél spannend, maar die waarschuwing werd pas drie keer afgegeven dit jaar. Bij code oranje is er een grote kans (60 procent of meer) op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is. Denk dan bijvoorbeeld aan veel files op de weg of uitvallende treinen.
Code rood is een écht weeralarm, en wordt alleen uitgegeven als het foute boel is. Het weer kan dan zo extreem worden dat mensen beter binnen kunnen blijven. Tenslotte is er ook een code groen voor als er geen problemen met het weer worden verwacht.
Eigenlijk is er bij code geel, de code die het vaakst in het nieuws verschijnt, dus niet zoveel aan de hand, aldus Van Wezel. Volgens hem werd dit vroeger vaak afgedaan in het weerbericht zelf ('pas op als je gaat zeilen') maar werd dat vaak niet gelezen. Code geel is wat dat betreft dus ook wel een beetje bedoeld om de aandacht te trekken van die paar mensen op wie het van toepassing is.
Wij waren benieuwd of mensen in De Bilt een beetje tevreden waren met het huidige systeem. Daarom gingen we de straat op om te vragen: code rood, oranje of geel, goed om te weten of veel teveel?
De Kwestie wordt donderdagavond uitgezonden op RTV Utrecht. Vrijdag overdag wordt de uitzending herhaald.

De Kwestie over de weerberichtcodes

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.