Aangrijpende documentaire over Utrechts kinderkankercentrum

UTRECHT - Op het Amsterdamse documentairefestival IDFA gaat morgen de film 'Pilotenmasker' in première. Regisseur Simonka de Jong volgt hierin een groep jonge kinderen in het Prinses Maxima Centrum in Utrecht die kanker hebben.
De kinderen zijn van heel dichtbij te zien tijdens hun verblijf en de behandelingen in het ziekenhuis.
De kinderen in het Prinses Maxima Centrum krijgen veel te verduren. Van prikken en scans tot operaties en uitvallend haar. Vanuit het perspectief van de kinderen is te zien hoe ze zich daarbij staande houden.
In de documentaire zijn ook beelden te zien die de 4 en 5-jarige kinderen zelf hebben gedraaid: het plafond vanuit hun ziekenhuisbed, oranje voetstappen in de gang en de eindeloze reeks slangetjes waar ze aan vast zitten.
De periode in het ziekenhuis is een emotionele achtbaan. De documentaire toont hoe de kinderen omgaan met de soms pijnlijke ingrepen, hoe ze reageren op tegenvallende uitslagen en hoe ze omgaan met hun ziekte.

INTENS PROCES

Regisseur Simonka de Jong: "In deze film wilde ik het ziek zijn helemaal vanuit het perspectief van de kinderen laten zien, met alle emoties die daarbij horen, zonder het mooier te maken dan het is. Ik wilde de rauwheid en heftigheid van hun ervaringen laten zien, maar ook hun veerkracht en humor.''
Tegelijk was ze op zoek naar ''de poëzie en fascinatie van een kinderblik op een voor hen nieuwe wereld. Het was voor mij een bijzonder en intens proces om deze film te maken. De ouders en kinderen lieten mij en de camera, ondanks het heftige proces waar ze in zaten, volledig toe. Daardoor konden we heel dichtbij komen."

PATIENTJES

In de documentaire worden meerdere kinderen gevolgd. Owen krijgt een stamceltransplantatie en ligt daarom 6 weken op een geïsoleerde kamer. Ondanks zijn isolatie ziet hij zijn ziekenhuiskamer als een grote speeltuin, en is hij druk in de weer met zijn lego en politieauto's. Totdat hij steeds zieker wordt van de behandeling.
Vera is doodsbang voor prikken en probeert grip op haar omgeving te krijgen door alles te filmen wat ze meemaakt. Isa racet vrolijk met haar step door de gangen van het ziekenhuis. Ze heeft al een eindeloze reeks behandelingen doorstaan en ligt geroutineerd onder het bestralingsapparaat.
En Bjorn is boos en maakt ruzie met zijn zusje. Hij gaat een spannende dag tegemoet met een ingrijpende operatie. "Bij alle kinderen zie je de kwetsbaarheid, maar ook hun kracht en doorzettingsvermogen", aldus De Jong.
'Pilotenmasker' gaat morgenavond om 18:00 uur in première op het IDFA in Amsterdam. Maandagavond 20 november om 20:25 uur wordt de documentaire uitgezonden op NPO2.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.