Instellingen

Zorgen over toekomst Amersfoortse monumenten

AMERSFOORT - Er is een bod uitgebracht op 116 monumentale gebouwen in Amersfoort die in de verkoop staan. Tegelijkertijd zijn er zorgen over de toekomst van de panden, waaronder het Mondriaanhuis.
Het beheer van de monumenten is momenteel in handen van Stadsherstel Midden-Nederland. Daarin zitten ook de woningcorporaties Mitros en de Alliantie. Door een nieuwe wet mogen woningbouwverenigingen monumentenbeheer niet meer als kerntaak hebben. Daarom worden alle 116 gebouwen in één keer verkocht.
De stichting stadsbeheer Amersfoort heeft interesse. "Als wij de panden kopen willen wij deze in goede staat houden en daar hebben we geld voor", vertelt initiatiefnemer van de stichting Aart Veldhuizen. Hij zegt het belangrijk te vinden de panden voor de eeuwigheid te behouden zoals ze nu zijn.

KRITISCH

CDA-raadslid Bas Aghina is daar kritisch over. "Het risico bestaat dat kwetsbare panden vervallen raken ten koste van lucratieve panden waarmee meer geld te verdienen is." Een van de andere monumentale panden is het gebouw waar de synagoge is gevestigd. Vorige week stuurde een bestuurslid van stichting Vrienden van Synagoge Amersfoort een brief aan de gemeenteraad met daarin de zorg dat het huidige huurcontract onder een nieuwe eigenaar op de schop gaat.

BRIEF

Aart Veldhuizen zegt zijn handen er voor in het vuur te steken dat monumenten met een erkende beschermde status niet in bezit komen van iemand die aan het pand wil verdienen. Binnen twee weken moet duidelijk zijn aan wie Stadsherstel Midden-Nederland de monumenten verkoopt. Alle huurders van de monumentale panden hebben inmiddels een brief gekregen waarin staat dat er voor hen niks verandert.


Zorgen over de toekomst van Amersfoortse monumenten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.