Instellingen

Betaal jij ook te veel voor een bezemkast? Blijf je huisbaas de baas!

© Erik van 't Woud, ANP
UTRECHT - Negen op de tien huurders in Utrecht betalen te veel huur. Dat staat in een rapport dat afgelopen week naar de gemeenteraad is gestuurd.
Met name studenten zijn de dupe van huisjesmelkers. Wie ermee te maken heeft kan een aantal dingen doen:
"Zo kun je zelf bijvoorbeeld een huurprijschecker raadplegen", zegt de projectleider van het HuurTeam Utrecht, Edo Gommes. "Op onze website kun je een adres invullen en dan kun je met een aantal eenvoudige stappen berekenen wat de maximale huurprijs is voor die woning, zo ongeveer."
Ook kan het HuurTeam vervolgens helpen met vervolgstappen, mocht blijken dat er te veel huur gevraagd wordt: "Als we merken dat er iets niet in orde is, dan zullen we overleggen met de huurder wat we daaraan kunnen doen. En als de huurder dat wil kunnen ook wij namens de huurder met de verhuurder kijken of we er samen uit kunnen komen".
Als huurverlaging er niet inzit met een goed gesprek met de huisbaas en met hulp van het HuurTeam is de laatste stap een melding maken bij de huurcommissie.

TEGENREACTIE

Maar soms leidt een dergelijke stap tot een tegenreactie. Zo komt het regelmatig voor dat een huisbaas een huurder wegpest. Volgens het Juridisch Loket in Utrecht is dat allesbehalve fair: "Als een huurder bij ons komt omdat hij lastig gevallen wordt door de verhuurder - omdat hij of zij bijvoorbeeld naar de huurcommissie is gestapt voor huurverlaging - dan moet hij zich niet laten intimideren, want de verhuurder mag niet de huur gaan opzeggen als iemand naar de huurcommissie stapt".
En mocht je te maken krijgen met intimidaties van de huisbaas, dan kun je volgens HuurTeam Utrecht het beste naar de politie en het HuurTeam stappen. "Zodat wij in overleg met de huurder kunnen kijken wat we er verder nog meer aan kunnen doen, bijvoorbeeld het inschakelen van een advocaat".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.