RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Smartlappenfestival Utrecht: buiten koud en guur, binnen is het feest

1/3
UTRECHT -

Zelfs het carrillon in de Domtoren speelt morgenmiddag levensliederen. Het Smartlappenfestival in Utrecht begint vanavond en bepaalt komend weekend de sfeer op straat en in de kroeg. Net als alle voorgaande edities staan de Utrechtse cafés tijdens het festival in het teken van hartverscheurende liedteksten en aanstekelijke live-optredens.

Het Utrechtse festival gaat verder dan met een biertje in de hand meelallen met de muziek, zegt Sandra Teune van de organisatie. "Horeca-ondernemers en bezoekers duiken helemaal onder in de wereld van de smartlappen. Er zijn artiesten, restaurants hebben speciale menu's samengesteld en je kunt in de bibliotheek een workshop volgen."


NIEUW BESTUUR

Afgelopen zomer sloeg de organisatie nog alarm, omdat de drijvende krachten achter het festival hun vertrek hadden aangekondigd. Fred Besselse en Peter Elzendoorn wilden hun taken overdragen, maar een nieuw bestuur diende zich niet aan. Evenementenbureau Bink startte een campagne en stuurde het muzikale trio De Anitaas de stad in om mensen warm te krijgen voor het vormen van een nieuw bestuur. De actie had binnen een maand succes.

Bestuurslid Marco Terlou voelde zich direct geroepen toen de noodkreet klonk. Een eind aan het festival was ondenkbaar, zei hij eerder tegen RTV Utrecht. "Het bestaat al ruim twintig jaar en ik doe er zelf ook al zeventien jaar aan mee. Er komt publiek van divers pluimage. Van jong tot oud, van vuilnisman tot advocaat staat bij wijze van spreken op de bar te dansen. Ik noem het altijd het Utrechts carnaval."


ECHTE FANS

De diversiteit is zelfs een bepalend kenmerk van het Smartlappenfestival zegt Sandra Teune. "Het festival verbindt. Het is voor iedereen van 18 jaar en ouder, of je nu student bent of gepensioneerd. Er zijn mensen die nooit naar smartlappen luisteren, maar het gewoon leuk vinden om met vrienden een feestje te bouwen. En er zijn ook kroegen waar de authentieke levensliederen voor de echte fans centraal staan."

Nu het nieuwe bestuur zijn debuut maakt kan de festivalorganisatie ook weer aan de komende jaren gaan denken. "Sinds jaar en dag wordt het Smartlappenfestival in het derde weekend van november gehouden", zegt Teune. "Dat is niet de mooiste maand als je naar het Nederlandse weer kijkt. Maar dat past juist bij liederen met een lach en een traan. Buiten is het koud en guur en als je over straat loopt hoor je de muziek en de gezelligheid in de kroegen al. Binnen is het gewoon feest."
Bezoek ook:
- Programma Smartlappenfestival Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -