Instellingen

Vliegers politiehelikopter: "We vliegen vaak onterecht"

© ANP
DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Politiehelikopters worden 's nachts te vaak ingezet voor kleine misdrijven. Dat zeggen (oud-)vliegers tegen Omroep West.
Ze vertellen dat ze op "van alles" afgestuurd worden, zoals fietsendiefstallen of jongens die op straat een brandje stoken. Dat zou komen doordat de agenten in de meldkamer in Driebergen geen verstand van politiehelikopters hebben.

SLAAP

Volgens hen zijn klachten over het lawaai van de politiehelikopters daardoor vaak terecht. "Wij kunnen een heel goede bijdrage leveren aan het opsporen van verdachten, maar te vaak denk ik bij een melding: 'Moeten we daar mensen voor uit hun slaap houden?'"
De vluchten kosten twee tot drieduizend euro per stuk. "Dat is allemaal belastinggeld. Als het wordt uitgegeven aan de bestrijding van zware criminaliteit is dat geen enkel probleem, maar nu wordt er echt geld over de balk gegooid."

FIETSENDIEFSTAL

Een woordvoerder van de Landelijke Eenheid van de politie bestrijdt de lezing van de (oud-)vliegers. "De helikopters worden echt alleen ingezet als we het verschil kunnen maken, zeker 's nachts." Wel geeft hij toe dat er soms gevlogen wordt voor een fietsendiefstal. "Maar alleen als ze al in de lucht hangen."
Ook in de provincie Utrecht klagen inwoners vaak over de overlast van politiehelikopters. Burgemeester Van Zanen ging er al over in gesprek met de politie en GroenLinks in Amersfoort stelde voor om de "herriekopter" te vervangen door een drone.
De helikopters worden niet alleen voor misdrijven ingezet, maar vliegen soms ook preventief op een tijdstip en boven een plek waarop er bijvoorbeeld vaak ingebroken wordt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.