Instellingen

Plannen voor natuurgebied langs Rijn gaan in rook op

ELST - Het Utrechts Landschap noemt de verkoop van het militaire mobilisatie-complex in Elst "een gemiste kans". Samen met omwonenden hadden zij een plan opgesteld om het terrein langs de Rijn te ontwikkelen tot natuurgebied, maar dat lijkt nu van de baan.
Het terrein van zo'n 29 voetbalvelden (14,5 hectare) groot diende ooit als opslagplek voor kleding, munitie en auto's. Gisteren werd bekend dat het Rijksvastgoedbedrijf het gebied heeft verkocht aan het bedrijf Zesruit B.V., dat eerder al een MOB-complex in Loenen op de Veluwe verwierf. Wat de plannen in Elst precies zijn, is nog niet duidelijk.

NATUURGEBIED

De verkoop komt als een hard gelag voor het Utrechts Landschap, dat samen met omwonenden een eigen plan had gemaakt. "We wilden het gebied juist ontwikkelen tot natuurgebied met ruimte voor recreatie", aldus woordvoerder Kim Slaats. "Het ligt midden in het
. Een belangrijke plek langs de rivier, ook nog in het nationaal park Utrechtse Heuvelrug. En het grenst al aan plantage Willem III, het zou heel mooi zijn geweest als het daarbij gevoegd had kunnen worden."
Volgens Slaats verenigt dat idee twee grote overheidsbelangen: "De realisatie van het nationale natuurnetwerk én burgerparticipatie. Dat het rijk dit plan niet heeft omarmd, daar zijn we echt onaangenaam verrast over."

REACTIE RIJKSVASTGOEDBEDRIJF

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft aan RTV Utrecht laten weten dat er 1,25 miljoen euro is betaald voor het terrein. Dat was het hoogste onvoorwaardelijke bod. Er was één hoger bod, met minder goede voorwaarden. Het Rijksvastgoedbedrijf kijkt niet naar toekomstplannen als een bod onvoorwaardelijk is.
Het Utrechts Landschap hoopt nu dat de gemeente bij de wijziging van het bestemmingsplan, de natuur een belangrijke rol zal laten spelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.