Instellingen

Fietsenstalling Utrecht Centraal wint Betonprijs

© RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
UTRECHT - De nieuwe fietsenstalling bij station Utrecht Centraal heeft de Betonprijs 2017 gewonnen in de categorie utiliteitsbouw. De jury meldt grote bewondering te hebben voor de wijze waarop de onderpleinse ruimte onderdeel uitmaakt van de openbare ruimte.
De Stationspleinstalling moet de grootste stalling ter wereld worden. Nu is er plek voor 6000 fietsen. De komende maanden wordt dat aangevuld met nog eens 1500 stuks. Eind 2018 is er plaats voor 12.500 fietsen en dan is Utrecht de grootste ter wereld. Nu is dat nog Tokio met 9400 plaatsen.

DAFNE SCHIPPERSBRUG

Bij de verkiezing voor de Betonprijs was ook een eervolle vermelding voor de Dafne Schippersbrug in Utrecht. Volgens de jury was er voor het project te weinig gebruik gemaakt van beton om in aanmerking te komen voor een prijs, maar was er wel alle reden voor een eervolle vermelding.
"Wat zo bijzonder is aan het project en met name het knooppunt ter plaatse van de brug, is de aandacht voor de stedenbouwkundige inbedding, waarbij de route met een elegante krul het hoogteverschil tussen weg en brug oplost. Hierbij worden door de sierlijke vorm van het fietspad de openbare ruimte met park en basketbalveld ingesloten en de nieuwe Montessorischool aan het Victor Hugoplantsoen als vanzelf omarmd. Een betere uitnodiging om met de fiets naar school te gaan kan je je niet wensen", schrijft de jury.

BETONPRIJS

Inzendingen voor de Betonprijs worden beoordeeld op technologische nieuwheid, interdisciplinaire samenwerking, schoonheid, maatschappelijk belang en duurzaamheid. Elke twee jaar worden de prijzen uitgereikt in allerlei verschillende categorieën. De Betonprijs bestaat al sinds 1979.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.