Utrechtse raad tegen verder ingrijpen in de huurmarkt

UTRECHT - Een aanvulling op het Utrechts actieplan Middenhuur lijkt er niet te komen. Dat blijkt uit een commissievergadering waar een meerderheid van de gemeenteraad de handen niet op elkaar krijgt voor de plannen van wethouder Jansen.
Utrecht wil de bouw van woningen voor starters en jonge gezinnen verder reguleren. Daarvoor bestaat al sinds 2014 het Actieplan Middenhuur. Maar dit actieplan werkt averechts, er wordt wel gebouwd voor de doelgroep, maar tegen een steeds slechtere kwaliteit. Bovendien worden de nieuwe woningen in dit segment steeds kleiner.
Om die misstand te repareren wil wethouder Jansen (SP) het actieplan uitbreiden. Over de vorm daarvan zijn de partijen het in de raad niet eens. Middenhuurwoningen hebben een huur tussen de 710 en 950 euro in de maand. Ze zijn vooral bedoeld voor starters en jonge huishoudens die willen doorstromen uit de sociale huur. Als er meer middenhuurwoningen worden gebouwd, voorkomt dat het zogenoemde scheefwonen. De problemen op de Utrechtse woningmarkt zijn al decennia groot, dat komt vooral omdat Utrecht erg populair is om te wonen.
Voor het verbeteren van het actieplan wil wethouder Jansen aanvullende regels stellen aan nieuw te bouwen middenhuurwoningen. Die regels houden in dat die huizen minimaal 50 m2 moeten zijn bij een huur vanaf 710 euro, tot minimaal 80 m2 bij een huur van 950 euro per maand. Bij nieuwe huizen in het Stationgebied en in de binnenstad moeten andere regels gaan gelden. Daar zouden de normen 40 m2 bij een huur vanaf 710 euro tot minimaal 60 m2 bij een huur van 950 euro per maand moeten worden. Ook zou de hoogte van de huur voor twintig jaar niet meer mogen stijgen dan de inflatie.
Vooral coalitiepartijen SP en GroenLinks zijn voor de aanpassing van het actieplan Middenhuur. Zowel een groot deel van de oppositie als coalitiepartijen VVD en D66 zijn kritisch, op het hele plan of op onderdelen. De angst van de twee liberale partijen in Utrecht is dat dit plan van wethouder Jansen averechts gaat werken. "Door zoveel eisen te stellen wordt de woningmarkt op slot gezet," aldus Dimitri Gilissen van de VVD. Wethouder Jansen is daar niet bang voor, omdat de keus van ontwikkelaars om te bouwen van veel meer afhankelijk is dat wat geregeld wordt in het actieplan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.