'Kijk mama zonder handen!', studenten willen raket besturen met hersenen

UTRECHT - Vier studenten Cognitieve Neurowetenschappen uit Nijmegen, Leiden en Utrecht gaan onderzoeken of astronauten in de toekomst mogelijk een raket kunnen besturen zonder handen. De ruimtevaarders zouden de computers moeten kunnen bedienen met hun hersenen.
Hersengestuurd computeren is op aarde al mogelijk, maar nu moet blijken of dat ook in de ruimte kan, zegt studentenbegeleider Jason Farquhar van het Nijmeegse Donders Instituut voor Cognitie.
De studenten reizen in december af naar het Franse Bordeaux. Daar zal de organisatie Novespace drie paraboolvluchten uitvoeren met de proefpersonen van de studenten. Tijdens een paraboolvlucht wordt een vliegtuig zo gevlogen dat binnenin gewichtloosheid wordt bereikt.
De Nederlanders hebben een computerspel ontwikkeld dat met hersensignalen moet worden gespeeld. De proefpersonen hebben het spel in de afgelopen maanden vaak in een laboratoriumomgeving gespeeld en moeten hun behendigheid nu in gewichtsloze toestand laten zien.
"Astronauten dragen dikke handschoenen en werken in een kleine ruimte. Als zij computers met hun hersenen zouden kunnen bedienen, wordt hun werk een stuk veiliger", aldus Farquhar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.