Startschot voor tweede spoorbrug tussen Utrecht en Leidsche Rijn

UTRECHT - Liefst 70.000 kuub zand is aangevoerd om dit weekend een huzarenstukje te verrichten. Dit weekend legt ProRail de tweede spoorbrug tussen Utrecht en Leidsche Rijn over het Amsterdam-Rijnkanaal. De enorme operatie is dit weekeinde te volgen via RTV Utrecht.
Met de spoorverdubbeling over het kanaal wil ProRail het treinverkeer in en rond Utrecht meer ruimte geven. De laatste jaren is daarvoor al veel werk verricht. Zo werden de sporen bij Utrecht Centraal verlegd, werd het hoofdstation verbouwd en kreeg de spoorbeheerder een nieuwe verkeerspost. De nieuwe spoorbrug, die al meer dan een maand naast het kanaal ligt te wachten, vormt het sluitstuik, legde Tjarco Tiegelaar van ProRail uit in UVandaag. De mega-operatie is nodig, omdat de twee naastgelegen bruggen geen ruimte meer bieden om de oeververbinding vanaf het water op zijn plek te leggen.

DICHT VOOR VERKEER

De gele Hoge Weidebrug, waar de spoorbrug naast wordt gelegd, is om 7.00 uur vanmorgen dichtgegaan voor verkeer. De 170 meter lange spoorbrug van 3.000 ton wordt dan op 640 wielen langzaam omhoog gereden over een speciaal daarvoor aangelegde weg. Daarvoor is eerder 70.000 kubieke meter grond aangevoerd. Ter vergelijking: voor de spooruitbreiding zelf had ProRail 'slechts' 50.000 kuub nodig.
Zaterdag wordt het treinverkeer voor twee dagen gestaakt en maakt de brug een draai, waardoor hij tussen de twee bestaande bruggen kan worden 'gestoken'. Vanaf zaterdagmiddag wacht hij dan tot de overtocht naar de andere oever kan beginnen. Daarvoor wordt zondag vanaf middernacht tot 14.00 uur de scheepvaart in het kanaal stilgelegd.

PONTON

Uiteindelijk wordt de spoorbrug op een ponton naar de overkant gebracht. Aan de ene kant trekken lieren hem naar de oever en aan de andere kant duwen wagentjes hem voort. ProRail verwacht dat het bouwwerk zondagmorgen rond 7.00 of 8.00 uur de wal op rijdt.
Het plaatsen van de tweede spoorbrug is zondag tussen 0.00 en 8.00 uur te volgen via de lokale tv-zender UStad en via een livestream op rtvutrecht.nl.

7.40 Radio M Utrecht bij de spoorbrug
8.40u Radio M Utrecht bij de spoorbrug
Tjarco Tiegelaar van ProRail in UVandaag over het plaatsen van de spoorbrug

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.