Utrechtse raad kritisch over plannen Amsterdamsestraatweg

UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad is kritisch over de plannen om de Amsterdamsestraatweg op te knappen. Vooral het feit dat er maar voor een deel van het project geld is, zorgt er voor dat de grootste partij D66 nog twijfelt of ze zullen instemmen.
De gemeente Utrecht is van plan om de Amsterdamsestraatweg op te knappen. Het is de bedoeling dat het gebied tussen de Marnixlaan en het Paardenveld op de schop gaat.

30 KILOMETER PER UUR

Het college van Utrecht wil dat op het hele stuk 30 km/u gereden gaat worden. Daarnaast moeten er een drietal pleinen komen. Het hele project kost 8 miljoen euro, er is echter slechts 3 miljoen beschikbaar. Daarom kiest de gemeente om eerst alleen de pleinen aan te leggen, de tussenstukken komen later aan bod.
Er waren meerdere varianten. De gemeente kiest uiteindelijk voor een variant waarbij de auto's en fietsers gescheiden blijven. De keus is daarop gevallen omdat er voor deze variant veel steun bleek te zijn bij de insprekers.

KRITIEK

De gemeenteraad heeft donderdagavond vergaderd over de plannen. D66 denkt dat het inrichten als 30 km-zone niet gaat werken. Er rijdt veel te veel verkeer over de Amsterdamsestraatweg, het verlagen van de snelheid zal de doorstroming beperken. GroenLinks geeft aan dat het aantal auto's niet verder teruggedrongen kan worden. Er is nog slechts 20% doorgaand verkeer in het gebied, bestemmingsverkeer heeft met 80% de overhand.
De partij Student en Starter pleit er voor parkeerplekken op de Straatweg op te heffen, de bezoekers zouden in de wijken moeten parkeren. De VVD vraagt om eerst een integraal plan voor het hele traject te maken. Nu zijn er alleen concrete plannen voor de pleinen waar geld voor is. De VVD wil ook zien voor de stukken waar nog geen geld voor is.
Wethouder Diepeveen (GroenLinks) vindt dat de 30 km-zone zorgt voor een betere bereikbaarheid van de Amsterdamsestraatweg. Hij gaf aan dat de 30 km-maatregel een wens van de raad was, maar dat invoering ook uitgesteld zou kunnen worden tot een later tijdstip. De wethouder is blij dat de raad in grote meerderheid zijn waardering uitspreekt over de aanpak van de pleinen. De wethouder geeft aan dat een vermindering van het autoverkeer er de komende tien jaar niet in zit. Wellicht dat nog een klein deel van het doorgaand verkeer geweerd kan worden, maar daar staat tegenover dat er nog woningbouw gaat plaatsvinden in het gebied. Dat zal voor extra bestemmingsverkeer gaan zorgen.
D66 gaf aan het eind van het debat aan dat zijn partij nog moet nadenken of ze verder willen praten over het plan. De partij is vooral teleurgesteld in de wethouder omdat hij geen idee heeft hoe hij de ontbrekende vijf miljoen euro wil gaan betalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.