Instellingen

Oudegracht voorlopig niet fietsvrij

UTRECHT - De Utrechtse Oudegracht wordt niet fietsvrij gemaakt per 1 januari 2018. Dat bleek gister tijdens een vergadering van de gemeenteraad.
De raad worstelt met de fiets in de binnenstad van Utrecht. Het idee om een deel van de Oudegracht over twee maanden fietsvrij te maken vindt een groot deel van de raad geen goed idee.

DRUK

Wethouder Van Hooijdonk (GroenLinks) wil het traject tussen de Potterstraat en de Hamburgerstraat overdag fietsvrij maken. Volgens de wethouder zitten voetgangers en fietsers elkaar te vaak dwars op het traject. Met name op de Vismarkt leidt dat vaak tot problemen. Op zomerse dagen is het daar heel erg druk met voetgangers. Daarom stelt de wethouder voor om gedurende de dag fietsers te verbieden. Het liefst wilde ze dat doen per 1 januari 2018.

ALTERNATIEVEN

De grootste partij D66 heeft vooral moeite 1 januari als invoeringsdatum. De partij voert aan dat alternatieve routes nog niet klaar zijn. D66 maar ook de PvdA pleiten er daarom voor om de invoering uit te stellen tot de alternatieve routes wel klaar zijn. De PvdA ziet ook wel wat in een gefaseerde invoering van het uitbreiden van het voetgangersgebied.
De VVD kwam met een geheel alternatief plan. Raadslid Van Schie stelt voor om van het traject een wandelstraat te maken, een gebied waar fietsers te gast zijn. Pas als het te druk wordt zouden fietsers moeten afstappen. Het raadslid stelt voor om met een slim systeem te laten berekenen hoeveel voetgangers en fietsers er op het traject zijn. Hij denkt er bijvoorbeeld aan om een antenne te laten tellen hoeveel mobieltjes er op het traject passeren.

UITSTEL

Wethouder Van Hooijdonk blijkt gevoelig voor de kritiek en het commentaar van de raad. De invoering per 1 januari is van de baan. Wanneer het wel wordt, wilde ze nog niet zeggen. Er volgt nog een onderzoek. Ze belooft de gemeenteraad om binnen twee weken met een brief te komen waarin ze op de voorstellen van de diverse partijen zal ingaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.