Regio klaar voor ontvangst Sinterklaas: We hopen op veel enthousiaste kinderen

PROVINCIE UTRECHT - Het belooft een druk weekend te worden voor Sinterklaas. De goedheiligman en zijn pieten zetten morgen namelijk voet aan Nederlandse wal in het Friese Dokkum. Direct daarna doen ze ook veel Utrechtse dorpen en steden aan. Het gaat daarbij om onder meer Veenendaal, Zeist, Bunschoten, Wijk bij Duurstede, Leusden en Woerden.
Ook in Lopik wacht de Sint een warm onthaal. Hij rijdt daar het dorp in met een voertuig van de brandweer, zegt één van de vele vrijwilligers tegen RTV Utrecht. "De Sint komt vanaf het gemeentehuis aanrijden richting het dorpsplein, met een stuk of negen pieten. Hangend, schreeuwend en zingend uit het voertuig en wel natuurlijk."

TRADITIE

In Amersfoort komt de Sint morgen traditiegetrouw aan in de Eemhaven. Daarna maakt hij een tour door de binnenstad, die eindigt op het Sint Jorisplein. De verwachting is dat daar weer duizenden kinderen met hun ouders op afkomen.
"Het hangt natuurlijk een beetje af van het weer, maar we hopen op veel enthousiaste kinderen en ouders natuurlijk. Het aantal ligt tussen de 5000 en 10.000 en al die mensen verdelen zich dan over het centrum van de stad", zegt de organisatie.

ROETVEEGPIETEN

Net zoals ieder jaar is het weer de vraag welke pieten de Sint meeneemt. In de meeste Utrechtse dorpen en steden zullen ze bruin of zwart zijn. Maar in de stad Utrecht, waar de Sint zondag aankomt, stapt de organisatie over op 100 procent roetveegpieten.
Alleen dit jaar zitten er nog een paar zwarte pieten tussen, zo vertelde de organisatie gisteravond in UVandaag. "Een paar pieten nemen afscheid. Die mensen hebben vaak jarenlang voor onze intocht vrijwilligerswerk gedaan. Om dat te zeggen 'het is klaar, je hoeft niet meer te komen' vonden we niet zo gepast."

UITDELEN

Na alle intochten kunnen de Sint en zijn pieten beginnen aan het werk waar ze eigenlijk voor komen: het uitdelen van cadeaus. Volgens het sinterklaascomité in Amersfoort worden de pakjes de komende tijd verzameld in de Onze Lieve Vrouwen Toren.
"Sinterklaas vindt dat een handige plek voor alle pakjes, want het is centraal in Nederland. Pieten kunnen prima vanaf deze plek over de daken kijken. Vanaf hier kunnen ze dus makkelijk de schoencadeautjes en de pakjes voor 5 december verspreiden."
Komt Sinterklaas dit weekend ook aan in uw dorp, stad of wijk? Mail uw foto's naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Sinterklaas krijgt het vanaf komend weekend weer druk
UVandaag blikt vooruit op de intocht in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.